Üniversiteler Liginde Oynayan Amerikan Futbolu Oyuncularında Fiziksel ve Fizyolojik Özelliklerin Mevkilere Göre Karşılaştırılması - Pekeren, Muhammed Hüseyin (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2020)
The aim of this study is to compare the parameters of body composition, flexibility, lower extremity anaerobic strength, knee extension/flexion strength, ankle plantar flexion/dorsiflexion strength, aerobic capacity, respiratory functions and respiratory muscle strength in American Football players playing in the university league, according to the position they play. 45 athletes actively playing American football between the ages of 17-28 were included in this study which conducted in the Eastern Mediterranean University Cardiopulmonary/Athlete Health Laboratory and Yasin Düşüner Stadium. Sociodemographic information, sports age, surgery history, dominant side, injury history and playing positions of all athletes participating in the study were evaluated. Individuals were divided into groups as linemen, linebackers and speed players according to their playing positions. Body composition, flexibility, knee extension/flexion strength, ankle plantar flexion/dorsiflexion strength, lower extremity anaerobic strength, aerobic capacity, respiratory muscle strength and pulmonary functions of all participants were evaluated. Body composition was evaluated with bioelectric impedance analysis monitor by measuring height (cm), total body mass (kg), body fat mass (kg), body fat ratio (%), body muscle mass (kg), body muscle mass ratio (%) and body mass index. Flexibility was assessed by the sit-and-reach test. Knee extension/flexion strength was evaluated with a computer-assisted isokinetic dynamometer device at an angular velocity of 300°/sec, and plantar flexion/dorsiflexion strength of the ankle at an angular velocity of 120°/sec. Lower extremity anaerobic strength was evaluated by vertical jump test. Aerobic capacity was evaluated with the Level 1 Yo-Yo IR test. Respiratory muscle strength was evaluated with an intraoral pressure gauge for both inspiratory and expiratory muscles. Pulmonary functions measurement was evaluated by spirometer. When the results of sports age, height, knee extension strength, knee flexion strength, ankle plantar flexion strength, respiratory functions and respiratory muscle strength were compared according to their positions, there was no statistically significant difference between them (p> 0.05). The difference between groups in the parameters of body weight, body mass index, fat ratio, muscle mass, muscle ratio and aerobic capacity is statistically significant (p <0.05). In terms of ankle dorsiflexion strength and ankle plantar / dorsiflexion ratio, line and speed players had significantly better results than linebacker players. In terms of knee extension, knee flexion, ankle plantar flexion, and ankle dorsiflexion ratio to total body weight, speed players achieved significantly better results than line and linebacker players. It was observed that the speed players obtained statistically significant different results from the other two groups in the flexibility measurements (p <0.05). In lower extremity anaerobic power measurements, a statistically significant difference was found between the linemen and the other two groups (p <0.05). Keywords: American Football, Flexibility, Body Composition, Aneorobic Power, Aerobic Capacity, Muscle Strength, Respiratory Function, Respiratory Muscle Strength

ÖZ: Bu araştırmanın amacı üniversiteler liginde oynayan Amerikan Futbolu oyuncularında vücut kompozisyonu, esnekliği, alt ekstremite anaerobik gücü, diz ekstansiyon/fleksiyon kuvveti, ayak bileği plantar fleksiyon/dorsifleksiyon kuvveti, aerobik kapasite, solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvveti parametrelerini oynadıkları mevkiye göre kıyaslamaktır. Doğu Akdeniz Üniversitesi Kardiyopulmoner/Sporcu Sağlığı Laboratuvarı ve Yasin Düşüner Stadyumunda gerçekleştirilen bu araştırmaya 17-28 yaş aralığında aktif olarak Amerikan futbolu oynayan 45 sporcu dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm sporcuların sosyodemografik bilgileri, spor yaşları, ameliyat geçmişleri, dominant tarafları, sakatlık öyküleri ve oynadıkları mevkileri sorgulandı. Bireyler oynadıkları pozisyona göre çizgi oyuncuları, çizgi arkası oyuncuları ve hız oyuncuları olarak gruplara ayrıldı. Tüm katılımcıların vücut kompozisyonu, esnekliği, diz ekstansiyon/fleksiyon kuvveti, ayak bileği plantar fleksiyon/dorsifleksiyon kuvveti, alt ekstremite anaerobik gücü, aerobik kapasitesi, solunum kas kuvveti ve pulmoner fonksiyonları değerlendirildi. Vücut kompozisyonu boy uzunluğu (cm), toplam vücut ağırlığı (kg), vücut yağ kütlesi (kg), vücut yağ oranı (%), vücut kas kütlesi (kg), vücut kas kütlesi oranı (%) ve beden kitle indeksi biyoelektrik impedans monitörü ile değerlendirildi. Esneklik otur-uzan testi ile değerlendirildi. Diz ekstansiyon/fleksiyon kuvveti bilgisayar destekli izokinetik dinamometre cihazıyla 300°/sn açısal hızda, ayak bileği plantar fleksiyon/dorsifleksiyon kuvveti ise 120°/sn açısal hızda değerlendirildi. Alt ekstremite anaerobik gücü dikey sıçrama testi ile değerlendirildi. Aerobik kapasite 1. Seviye Yo-Yo aralıklı toparlanma testi ile değerlendirildi. Solunum kas kuvveti ağız içi basınç ölçer ile inspiratuar ve ekspiratuar kaslar için değerlendirildi. Pulmoner fonksiyon ölçümü ise spirometre ile değerlendirildi. Amerikan futbolu oyuncuları mevkilerine göre spor yaşı, boy uzunluğu, diz ekstansiyon kuvveti diz fleksiyon kuvveti, ayak bileği plantar kuvveti, diz ekstansiyon/fleksiyon kuvveti oranı, solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvveti değerlendirme sonuçları karşılaştırıldığında aralarında istatistik açıdan anlamlı bir fark görülmedi (p>0,05). Toplam vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, vücut yağ oranı, vücut kas kütlesi parametrelerinde mevkiler büyükten küçüğe çizgi, çizgi arkası ve hız oyuncuları şeklinde sıralandı. Vücut kas oranı parametresinde ise sıralama büyükten küçüğe hız, çizgi arkası ve çizgi oyuncuları şeklinde oldu (p<0,05). Ayak bileği dorsifleksiyon kuvveti ve ayak bileği plantar/dorsifleksiyon oranın da ise çizgi ve hız oyuncuları çizgi arkası oyuncularından anlamlı olarak daha iyi sonuçlar aldı. Diz ekstansiyonu, diz fleksiyonu, ayak bileği plantar fleksiyonu ve ayak bileği dorsifleksiyonunun toplam vücut ağırlığına oranlarında ise hız oyuncuları, çizgi ve çizgi arkası oyuncularından anlamlı olarak daha iyi sonuçlar aldı. Aerobik kapasite parametrelerinde gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı olmak üzere büyükten küçüğe hız, çizgi arkası ve çizgi oyuncuları şeklinde sıralandı (p<0,05). Esneklik ölçümlerinde hız oyuncularının diğer iki gruptan istatistiksel olarak anlamlı şekilde iyi sonuçlar aldığı görüldü (p<0,05). Alt ekstremite anaerobik güç ölçümlerinde çizgi oyuncularının diğer iki gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük skorlar aldığı görüldü (p<0,05). Anahtar Kelimeler: Amerikan Futbolu, Esneklik, Vücut Kompozisyonu, Aneorobik Güç, Aerobik Kapasite, Kas Kuveti, Solunum Fonksiyonları, Solunum Kas Kuvveti
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2020. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehtap Malkkoç.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Amerikan Futbolu; Esneklik; Vücut Kompozisyonu; Aneorobik Güç; Aerobik Kapasite; Kas Kuveti; Solunum Fonksiyonları; Solunum Kas