The Impact of Local Values on Façade Design; A Comparative Study on North Cyprus and Iran Contemporary Residential Buildings - Miryounessi, Mahdieh (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2017)
Façade, is the most impacting connection between humans and the built environment. It is the outer shell of a building. Façade is not only a reflection of the architectural character of a region, it is also a representation of local cultural, social, climatic, political and economic circumstances. Urban space is characterized by buildings' façades, neighboring buildings` façades, streetscape and environment. In the recent years, following the modern movement and globalization phenomena, architects started using modern design features in buildings and façades without considering the local values, so this has led to the emergence of similar looking images in urban areas. Surely, this problem is associated more with highly populated cities and developing world countries. The clients and their architects demanded and therefore supplied more modern features in façades, so today’s building façades have continuously lost relations with their local origins and contextual surroundings. Façade design as a fundamental category of architecture should be constructed by proper considerations of the regions’ values and cultural characteristics. In this respect, investigating the local features of the particular region could lead architects use these features more in their facade designs where more respect to place identity. In this regard, attention to local values’ features in the symbolic and functional form is a gainful approach to keep the bond between place identity and modern houses. This thesis attempts to highlight some of the local factors in Cypriot and Iranian residential buildings as used in contemporary housing. For this purpose, the study focuses on local factors including climate, material, culture, site and facade explanation and its components for discovering the impact of these features on facade design within selected houses. Moreover, contemporary architectural periods of Cyprus and Iran have been scrutinized for learning the Cypriot and Iranian local factors and traditional housing features. Based on literature research, physical observation have been carried out in this study to reach comparative results. Based on findings, this study underlines some of the local features which have been used symbolically or functionally in contemporary houses façade of Cyprus and Iran. Keywords: Façade design, Local values, Residential Buildings, Contemporary Period

ÖZ: Bir binanın cephesi, insanlar ile binalar arasındaki bağı kuran en etkin araçtır. Bir başka deyişle, cephe bir binanın kabuğudur. Bina cephesi, sadece bir bölgenin mimari karakterini değil, ayrıca, yerel, kültürel, sosyal, iklimsel, politik ve ekonomik şartlarını da yansıtmaktadır. Şehirler binaların cepheleri ve bunların oluşturduğu sokak silüetiyle karakterize olurlar. Günümüzde, Modernist mimarlar genellikle küreselleşmenin de etkisiyle, tasarladıkları binalarda ve bu binaların cephelerinde yerel değerlere yeterince yer vermemektedirler. Dolayısıyla, bu durum, şehirlerin birbirine aşırı derecede benzeyen bir görünüme sahip olmasına neden olmaktadır. Genellikle bu durum, gelişmekte olan ülkelerde ve büyük şehirlerde daha çok görülmektedir. Ayrıca, mimarlar ve müteahhitler tasarladıkları ve inşaa ettikleri binaların cephelerine modern mimarinin etkisiyle çarpıcılık kazandırmak istemektedirler. Dolayısıyla, cephe tasarımı mimarlığın temel alanlarından biri olarak, bölgenin yerel değerleri dikkate alınarak inşaa edilebilecekken; günümüz binalarının cepheleri, kendi yerel kimliklerini ve çevrelerindeki binalarla olan ilişkilerini süreç içerisinde kaybetmektedirler. Bu doğrultuda, bölgelerin yerel özelliklerini iyi analiz edip, çağdaş tasarımlarda bu unsurları göz önünde bulundurmak, o bölgenin kimliğine daha saygılı binalar tasarlamayı sağlayacaktır. Yani, yerel değerlerin, sembolik ve işlevsel rolüne gösterilecek özen, yerel kimlik ve çağdaş konutlar arasındaki bağı koruyacak, doğru yaklaşımlar yaratacaktır. Buna bağlı olarak, bu tezin amacı Kuzey Kıbrıs ve İran’ın konut mimarisini inceleyerek, çağdaş konutlarda ön cephe tasarımlarındaki yerel unsurları araştırmaktır. Bu nedenle, Kuzey Kıbrıs, Gazimağusa ve İran, Tehran’dan seçilmiş konutların ön cephe tasarımları incelenerek, yerel etkileri keşfetmek için araştırma süreci boyunca, iklim, fiziksel koşullar, kültür ve ön cephe elemanları, bu doğrultuda incelenmiştir. Buna bağlı olarak, Kıbrıs ve İran’daki konut mimarisi ve gelişim süreci incelenmiş ve çağdaş mimarideki izleri saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında yapılan literatür çalışması, yerinde gözlem ve fiziksel analizler doğrultusunda Kuzey Kıbrıs, Gazimağusa ve İran, Tehran’dan seçilen konutlar üzerinde karşılaştırmalı bir analiz çalışması yapılarak, konut ön cephelerindeki yerel unsurların saptanması sağlanmıştır. Çalışmanın sonuçları baz alınarak, sembolik ve işlevsel olarak günümüz konutlarında kullanılan yerel unsurlar keşfedilmiş ve bu unsurlar sonuç kısmında açıklanmıştır. Anahtar kelimeler: ön cephe tasarımı, yerel değerler, yerleşim yerleri, çağdaş dönem mimarisi
Master of Science in Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2017. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nazife Özay.
Keywords: Architecture; Sustainability and Energy Efficiency--Daylighting--Facades; Facades--Design and construction--Cyprus, North--Iran; Façade design; Local values; Residential Buildings; Contemporary Period