Rework in Construction Projects and Impact of BIM on Rework Causes - Aly, Omar Ayman Elbosiery (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
Most projects suffer from construction overruns. Hence, making them strive to improve project performance. Several studies have assessed causes that might lead to overruns in construction; rework has been considered a prime cause of overruns in the construction industry. Thus, one of the goals of this study is identifying causes of the rework in construction projects, having been conducted by a systematic literature review that has identified 31 causes of rework. The 31 causes were identified, refined into 24, and categorized into 5 groups. This study must specify a particular country as a case to study. The Saudi Arabian Construction industry is highly active., this study shall measure the existence and impact of rework on construction projects while being supported by a questionnaire according to the Likert scale ranking. Total of 74 participants returned the questionnaire, after which Cronbach's Alpha reliability test was conducted to ensure validity. Furthermore, the total importance index methodology was adopted to determine the rank of each cause, the ranks of the rework reasons in this study were compared to earlier studies in other nations to demonstrate a variation in prioritization of the rework causes. Finally, this study measured the manageability of rework causes through BIM. A comparative study between those who utilized BIM as an auxiliary tool with those who did not were conducted to evaluate whether BIM adoption decreases the occurrence of rework. The F.I was adopted to rank the rework causes in this comparative study. Based on this study's results, stakeholders in the construction sector should consider the critical causes of rework and plan accordingly in the preliminary stages of the project. Additionally, based on the comparative study of the impact of BIM utilization, Stakeholders in the construction field can decide whether BIM will be practical in mitigating the occurrence of rework.

ÖZ: Genelde çoğu proje inşaat maliyeti aşımlarından muzdariptir. Bu nedenle, zaman ve maliyet açısından proje performansını iyileştirmeye çalışmak için bir kaç çalışma yapılarak inşaat maliyetlerindeki aşımlara yol açabilecek nedenleri bulmuş ve değerlendirmiştir; Yeniden üretim, inşaat sektöründeki maliyet aşımlarının başlıca nedeniydi. Bu nedenle, bu çalışmanın amaçlarından biri, inşaat projelerinde yeniden üretim nedenlerinin belirlenmesidir. Bu çalışma, yeniden üretim sorununun otuz bir nedenini belirleyen sistematik bir literatür taraması gerçekleştirdi. Devamında, otuz bir neden yirmi dört nedene indirgendi ve beş grupta kategorize edildi. Bu Çalışmada, yeniden üretim nedenlerini değerlendirmek için, bir vaka olarak belirli bir ülkenin seçilmesi uygun görüldü. Suudi Arabistan İnşaat sektörünün, özellikle petrol ve gaz sektöründe çok aktif olduğu aşikardır. Suudi Arabistan inşaat endüstrisinin değerlendirilmesi yoluyla, bu çalışma, yeniden üretimin petrol ve gaz sektörün inşaat projelerindeki varlığını ve etkisini ölçecektir. Bu çalışma, Likert ölçeği sıralamasına göre bir anket ile desteklenmektedir. Toplam yetmiş dört katılımcı anketi geri gönderdi ve ardından geçerliliği sağlamak için Cronbach's Alpha güvenilirlik testi yapıldı. Ayrıca, her nedenin sırasını belirlemek için toplam önem indeks metodolojisi kabul edildi. Ek olarak, bu çalışmada puanlanan yeniden üretim nedenleri diğer ülkelerdeki önceki çalışmaların bulgularıyla karşılaştırıldı, ve yeniden üretimin önceliklendirilmesinde, kültürel, politik, coğrafi ve ekonomik farklılıkların etkileri gösterilmeye çalışıldı. Son olarak, çalışma, BIM'le yeniden üretim nedenlerinin yönetilebilirliğini ölçmüştür. Çalışmanın temel hedeflerinden birini karşılamak için; Suudi Arabistan'daki BIM'in yardımcı bir araç olup olmadığını değerlendirmek için yapılanlarla yaptığı kişilerle bir yardımcı araç olarak BIM'yi kullananlar arasında bir karşılaştırmalı bir çalışma, yeniden işleme oluşumunun olasılığını azaltır. Bu karşılaştırmalı çalışmada yeniden işleme nedenlerini sıralamak için frekans endeksi kabul edildi. Bu çalışma sonuçlarına dayanarak, Suudi Arabistanlı paydaşlar ve petrol ve gaz sektöründeki uygulayıcılar, yeniden üretimin kritik nedenlerini, projenin ilk aşamalarına hesaba katmalı ve planlamalı sağlanabilir. Ayrıca, BIM kullanımının etkisinin karşılaştırmalı çalışmasına dayanarak, Suudi Arabistanlı paydaşları ve petrol ve gaz alanındaki uygulayıcılar, BIM'nin yeniden üretimin oluşumunu hafifletmede faydalı olup olmayacağına karar verebilirler.
Master of Science in Civil Engineering. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Civil Engineering, 2022. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çelik
Keywords: Civil Engineering Department; Construction Projects--Delays--Rework; Construction industry--Management--Production scheduling--Construction projects; Construction, Overruns, Rework, Frequency index, Total importance index, BIM, Building information modeling.