Türk Milletlerarası Tahkim Hukukunda Hakem Kararlarının İptali - Aslan, Irmak (Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2012)
ÖZ: Türk Milletlerarası Tahkim Hukukunda ortaya çıkan hakem kararlarından; taraflardan en az birinin memnun olmaması ve iptal edilmesini talep etmesi halinde, söz konusu kararın ne şekilde iptal edilebileceği, iptal sebepleri ve süreci bu çalışmada ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde kanun yolu kavramı ve çeşitleri ana hatları ile irdelenmiştir. Temyiz ve iptal kavramsal olarak ele alındıktan sonra, karşılaştırmalı değerlendirme yapılmıştır. Bu bölümde daha sonra, iptal davasının usul ve esasları ile iptal davasının ortaya çıkaracağı muhtemel sonuçlara yer verilmiştir. İkinci bölümde hakem kararlarının iptal edilmesine imkân veren sebepler geniş ölçüde ele alınmıştır. İptal sebepleri, “mahkemece resen dikkate alınacak sebepler” ve “başvuru yapan taraflarca ispatlanacak sebepler” başlıkları altında tek tek incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Tahkim, Hakem Kararları, Hakem Kararlarının İptali. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ABSTRACT: When at least one of the parties is not satisfied with an international arbitral award under Turkish Law, revocation of arbitral award is requested. This study aims to examine how an arbitral award can be revoked. Within this framework, reasons for revocation, and the procedure of revocation are studied. The potential consequences of the case of revocation and the principles and procedures of the case of revocation are presented. In the second part, reasons for the revocation of arbitral awards are discussed extensively. The revocation are examined one by one under the headings of "reasons to be considered by the court on its own initiative" and "causes to be proved by the applicants". Keywords: Arbitration, Arbitral Awards, Revocation of Arbitral Awards.
Özel Hukuk Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, 2012. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Turgut Turhan.
Keywords: Hukuk; Tahkim Hukuku; Tahkim - Hakem Kararları - Hakem Kararlarının İptali