Sosyal Medya Reklamları ile Marka Sadakati ve Güven İlişkisi: KKTC Spor Salonu Üyelerine Yönelik Bir Araştırma - Çavuş, Selim (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2020)
The developments in the technological areas and as a result of these developments, the internet and social media networks, which are a part of our lives, have become a part of our lives. With the growing number of users, social media networks have become a platform used in the advertising industry. As a result of this transformation and development, the effects of social networks on the users have begun to be examined. Within this context, the purpose of this study was to measure the importance of the sense of trust for the facebook advertisements of the users towards the brand and production. The main part of the study consists of the members of 5 selected fitness centers/studios at Nicosia, North Cyprus 103 members were reached online and a questionnaire was conducted. The data obtained were analyzed and interpreted with the SPSS 20 program. As a result, it has been found that the members act with a sense of trust towards the advertisements on facebook. Keywords: Advertising, Facebook Ads, Brand Trust, Brand Loyalty.

ÖZ: Teknolojik alanlarda yaşanan gelişmeler ve bu gelişmeler neticesinde hayatımızın bir parçası olan Internet ile sosyal medya ağları da hayatımızın bir parçası haline dönüşmüştür. Gelişen kullanıcı sayısı ile sosyal medya ağları reklamcılık sektörü içinde kullanılan bir platform haline dönüşmüştür. Bu dönüşüm ve gelişim neticesi ile sosyal ağların tüketiciler üzerindeki etkileri incelenmeye başlanmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Facebook reklamlarının kullanıcılar üzerindeki marka ve ürüne karşı göstermiş oldukları güven duygusunun önemi ölçmek amacı ile hazırlanmıştır. Çalışmanın ana kütlesini KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da seçilen 5 spor salonu/stüdyosunun üyeleri oluşturmaktadır. Çevrimiçi olarak 103 üyeye ulaşılmış ve anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 programı ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak üyelerin Facebook’ta ki reklamlara karşı bir güven duygusu hissettikleri ve bu güven duygusu ile hareket ettikleri analiz edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Reklam, Facebook Reklamları, Marka Güveni, Marka Sadakati.
İletişim ve Medya Çalışmaları - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi, 2020. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aysu Arsoy.
Keywords: Dijital Reklamcılık ve Pazarlama--Sosyal Medya--Marka Sadakati; Reklam; Facebook Reklamları; Marka Güveni; Marka Sadakati