Emine Işınsu'nun Romanlarında Mekân-İnsan İlişkisi - İstillozlu, Nevber (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2016)
Emine Isınsu is known as a Republic period writer and is famous for her poems, stories, games and novels. The study aims to examine the relationship between venues and human in Emine Isinsu’s novels. While examining the relationship between venue and human, the aim is to show the effects of venues on human psychology and vice versa. Various studies have been conducted on Emine Isinsu’s works; however, nothing has been carried out to examine the relationship between venues and human. The aim of this study is not only to examine Emine Isinsu’s works but also to provide a basis for further studies. Keywords: Emine Isinsu, venue, human, Geography, Turkey.

ÖZ : Cumhuriyet dönemi yazarlarından olan Emine Işınsu, şiir, deneme, hikâye, oyun ve özellikle roman türlerinde eserler vermiştir. Çalışmamızda, Emine Işınsu’nun romanlarında mekân ve insan ilişkisini ele aldık. Emine Işınsu’nun romanlarında bulunan mekânların, insanlar üzerindeki etkilerini ve bunun tam tersi insanların bulundukları mekâna etkilerini incelemeye çalıştık. Emine Işınsu’nun romanlarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ancak onun romanlarında mekân ve insan ilişkisi üzerine daha önce herhangi bir tez çalışması yapılmamıştır. Bu çalışmamızda amacımız, sadece Emine Işınsu’nun romanları üzerine yapılan çalışmalara değil, genel olarak mekân ve insan ilişkisi üzerine yapılacak olan başka çalışmalara da zemin hazırlamaktır. Anahtar Sözcükler: Emine Işınsu, mekân, insan, coğrafya, Türkiye.
Türk Dili ve Edebiyatı Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ertuğrul Aydın.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Türk Edebiyatı - Roman - İnceleme; Işınsu, Emine - Yazar - Romancı; Emine Işınsu; mekân; insan; coğrafya; Türkiye; venue; human; Geography; Turkey