Yoğun Bakım Hastalarında Yüksek Proteinli Enteral Beslenmenin Kan Bulgularına ve Malnütrisyona Etkisinin Araştırılması - Borzan, Nevin (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2023)
ÖZ: Bu çalışma yoğun bakım ünitesinde yatan ve enteral beslenme yöntemiyle beslenen hastalarda yüksek ve normal protein alımının malnütrisyon ve kan parametreleri üzerine etkisini incelenmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma hastaların 15 gün prospektif olarak izlenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar yüksek proteinli ve normal proteinli enteral beslenme uygulanan yoğun bakım hastaları olarak 2 gruba ayrılmıştır. Her iki grupta 21 hasta olacak şekilde çalışmaya toplam 42 birey katılmıştır. Yüksek proteinli enteral beslenme grubu >1,2 g/kg/gün, normal proteinli enteral beslenme grubu ise 0,8-1,2 g/kg/gün olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan hastaların biyokimyasal kan parametreleri hasta kayıt dosyalarından, antropometrik parametreleri ise 1, 3, 5 ve 15’inci günlerde araştırmacı tarafından ölçülmüştür. Malnütrisyon riskini belirlemek üzere NRS 2002 ve mortalite şiddetini yorumlamak için APACHE II skorları 1’inci ve 15’inci günlerde değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil olan yüksek ve normal proteinli enteral beslenme tedavisi alan yoğun bakım hastaları ağırlık, boy ve BKİ değeri ortalamaları yönünden benzerlik göstermektedir (p>0.05). Çalışmanın 1. ve 15. günlerinde yüksek ve normal proteinli enteral ürün alan yoğun bakım hastalarının CRP ve albümin değerlerinde herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Ayrıca enteral beslenme grupları arasında 1.gün ve 15.gün üst orta kol çevresi persentil değerleri açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Enteral beslenme grupları kendi aralarında kıyaslandığında 1.gün enerji gereksinimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0.05). Yüksek protein grubuna 1.gün ve 15. günlerde verilen enerji miktarları, normal protein grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek iken (p<0.05).Yüksek protein alan grupta; 1.gün verilen protein miktarına (90,36±9,2 iv g)göre 15.günde (90,36±9,2 g) istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik bulunmamaktadır (p>0.05) . Benzer şekilde normal protein grubunda; 1.gün verilen protein miktarına(75,05±9,3 g göre 15.günde (75,05±9,3g) istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır(p>0.05). Yüksek protein grubunda; 1.gün de malnütrisyon oranı %90.5 saptanmışken, 15.gün bu oran %4.8’e düşmüştür. Normal protein grubunda ise 1.güne göre 15.gün NRS2002 skorunda görülen değişim istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Enteral beslenme grupları arasında 1.gün (21.59±2.34) ve 15.gün (20.71±2.24 )APACHE II skorları gruplar arası karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmadığı görülmüştür (p>0.05).Yüksek protein grubunda; 1.güne göre 15.gün APACHE II skorunda görülen azalma düzeyi istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05).Normal protein grubunda; 1.güne göre 15.gün APACHE II skorunda görülen azalış istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir (p<0.05). Yüksek protein içerikli enteral ürün kullanımının yoğun bakım hastaları malnütrisyon ve kan parametreleri üzerine etkisini incelemek için daha büyük örnekleme sahip ve uzun süreli klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte çalışmanın geçerliliğini arttırmak amacıyla üst orta kol çevresiyle birlikte deri kıvrım kalınlığının kullanımı gelecek çalışmalara tavsiye edilebilir.

This study was carried out to examine the effects of high and normal protein intake on malnutrition and blood parameters in patients hospitalized in the intensive care unit and fed with enteral nutrition method. The study was carried out with a prospective follow-up of the patients for 15 days. Participants were divided into 2 groups as intensive care patients receiving high protein and normal protein enteral nutrition. A total of 42 individuals participated in the study, with 21 patients in both groups. High protein enteral nutrition group was determined as >1.2 g/kg/day, and normal protein enteral nutrition group was determined as 0.8-1.2 g/kg/day. The biochemical blood parameters of the patients participating in the study were measured from the patient registry files, and the anthropometric parameters were measured by the researcher on the 1st, 3rd, 5th and 15th days. NRS 2002 to determine malnutrition risk and APACHE II scores to interpret mortality severity were evaluated on days 1 and 15. Intensive care patients included in the study who received high and normal protein enteral nutrition therapy were similar in terms of weight, height and average BMI values (p>0.05). No difference was found in CRP and albumin values of intensive care patients who received enteral products with high and normal protein on the 1st and 15th days of the study (p>0.05). In addition, there was no statistically significant difference between the enteral feeding groups in terms of upper middle arm circumference percentile values on the 1st and 15th days (p>0.05). When the enteral feeding groups were compared among themselves, no statistically significant difference was observed in terms of energy requirements on the 1st day (p>0.05). While the amount of energy given to the High Protein group on the 1st (2879.18±519 kcal) and the 15th (2769.5±571.9 kcal) days was statistically significantly higher than vi the normal protein group (p:0.001; p<0.05). There was no statistically significant change on the 15th day (90.36±9.2 g) compared to the amount of protein given on the 1st day (90.36±9.2 g) (p>0.05). Similarly, in the normal protein group; No statistically significant difference was found on the 15th day (75.05±9.3g) compared to the amount of protein given on the 1st day (75.05±9.3 g). While the rate of high malnutrition was 90.5% on day 15, this rate decreased to 4.8% on day 15. In the normal protein group, the change in NRS2002 score on day 15 ( >3) compared to day 1 (> 3) is statistically significant (p:0.001; p<0.05). When the 1st day (21.59±2.34) and 15th day (20.71±2.24 ) APACHE II scores between the enteral feeding groups were compared between the groups, it was also observed that there was no statistically significant difference (p>0.05). ; The level of decrease in the APACHE II score on the 15th day compared to the 1st day is statistically significant (p:0.001; p<0.05). In the Normal Protein Group, the decrease in the 15th day APACHE II score compared to the 1st day was statistically significant (p :0.036; p<0.05) At the end of the study, larger sampling and long-term studies were carried out to support the hypotheses. is needed. However, in order to increase the validity of the study; In this study, skinfold thickness can be measured together with the upper middle circumference.
Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2023. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Fatma Hülyam Eren.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik Bölümü; Beslenme--Yoğun Bakım Hastaları; Yoğun Bakım Ünitesi, Nütrisyon, NRS 2002, CRP, Albumin