Fokal Başlangıçlı Epilepside Lakozamidin Ek Tedavideki Yeri - Koc, Guray; Bek, Semai; Karadaş, Ömer; Eroğlu, Erdal; Gökçil, Zeki (My University, 2017)
Amaç: İki veya daha fazla antiepileptik ilaç (AEİ) kullanan ve nöbetleri durmayan fokal başlangıçlı epilepsi hastalarında lakozamidin 200–300– 400 mg/gün dozlarda ek tedavi olarak kullanılmasının etkinliği ve güvenilirliğini geriye dönük olarak incelenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Nöbetleri durmayan ve ek tedavi olarak en az altı ay boyunca lakozamid kullanan fokal başlangıçlı nöbetleri olan hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Demografik veriler, lakozamid dozu, birlikte kullandığı AEİ tedavisi ve birinci ve altıncı aylardaki nöbet aktivitesi incelendi.Bulgular: Toplam 83 hasta değerlendirildi. Nöbet sıklığındaki ortalama azalma birinci ayda %38.88, altıncı ayda %33.22 ve tedaviye %50 yanıt oranı birinci ayda %53, altıncı ayda %47 olarak bulundu. Lakozamid ile birlikte kullanılan ve sodyum kanalı üzerinden etki eden AEİ oranı %97.6 olarak bulundu. Doza bağımlı yan etkiler sersemlik, bulantı, diplopi, gastrointestinal yan etkiler, baş ağrısı, kaşıntı ve görme bulanıklığı olarak bulundu. İlaç yan etkisi tespit edilen hastaların hepsinin lakozamid ile birlikte sodyum kanalı üzerinden etki eden AEİ kullandığı tespit edildi.Sonuç: Kontrol altına alınamayan fokal başlangıçlı nöbetleri olan hastalarda ek lakozamid tedavisi nöbet sıklığını azaltmaktadır.
Keywords: Klinik Nöroloji; Nörolojik Bilimler; Farmakoloji ve Eczacılık