Protein Alımı ve Protein Kalitesinin Sarkopeni Varlığı ile İlişkisi - Özge, Dinç (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2018)
Sarcopenia is a geriatric syndrome characterized by progressive loss of skeletal muscle mass and strength, accompanied by physical disability, low quality of life, and increased mortality. Studies have suggested that there may be a relationship between protein intake and muscle strength in geriatric individuals. The aim of this study was to evaluate the relationship between protein intake level and protein quality in relation to nutritional status and sarcopenia in the elderly. In this study, a total of 103 elderly individuals, 23 male and 80 female, who applied to geriatric polyclinic, were evaluated. The energy and nutrients intake of the individuals were determined by the food consumption frequency form and Mini Nutritional Assessment-Short form (MNA-SF) was applied by taking physical activity records and anthropometric measurements. The prevalence of sarcopenia in study was 37,90%. There was a statistically significant correlation between the MNA-SF scores of the individuals and the upper middle arm circumference (cm) (p<0.05). According to the ROC analysis, the cut-off value for the upper middle arm circumference (cm), which is predictive of sarcopenia, is 26.5 cm. Sarcopenic individuals were found to have lower energy, macro and micronutrient consumption; the levels of protein intake (g and%) were higher in non-sarcopenic individuals (p <0.05). In sarcopenic subjects, protein intake level (g and %) was higher than non-sarcopenic individuals (p<0,05). It is important for elderly people to keep track of the amount of protein that needs to be taken daily, to determine the amount of muscle loss that can be avoided, and to prevent the sarcopenia from making these recommendations. Keywords: Sarcopenia, protein intake, protein quality

ÖZ: Sarkopeni iskelet kas kütlesinde ve gücünde progresif kayıp ile karakterize, fiziksel engellilik, düşük yaşam kalitesi, mortalitede artış gibi istenmeyen sonuçların da eşlik ettiği bir geriatrik sendromdur. Yapılan çalışmalarda, geriatrik bireylerin protein alım düzeyi ile kas gücü arasında ilişki olabileceği savunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yaşlılarda protein alım düzeyi ile protein kalitesinin beslenme durumu ve sarkopeni varlığı ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Bu çalışmada, geriatri polikliniğine başvuran 23 erkek, 80 kadın olmak üzere toplam 103 yaşlı birey değerlendirilmiştir. Bireylerin aldığı enerji ve besin ögeleri besin tüketim sıklığı formu ile saptanarak, fiziksel aktivite kayıtları ve antropometrik ölçümleri alınarak Mini Nütrisyonel Değerlendirme-Kısa Form (MNA-SF) uygulandı. Çalışmada sarkopeni görülme sıklığı %37,90 olarak saptandı. Bireylerin MNA-SF puanları ile üst orta kol çevresi (cm) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu saptanmıştır (p<0,05). ROC analizine göre, sarkopeniyi öngörebilen üst orta kol çevresi (cm) için cut-off değer 26,5 cm olarak saptandı. Sarkopenik bireylerin enerji, makro ve mikro besin ögeleri tüketimleri daha düşük saptanarak; sarkopenik olmayan bireylerin, protein alım düzeyi (g ve %) daha daha yüksek saptandı (p<0,05). Yaşlı bireyler için günlük alınması gereken protein miktarının gözden geçirilmesi, kas kaybının önüne geçebilecek miktarın belirlenmesi ve önerilerin bu yönde yapılması sarkopeninin önlenmesi açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Protein Alımı, Protein Kalitesi
Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Eş-Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halit Tanju Besler.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Protein alımı--Beslenme; Sarkopeni; Protein Alımı; Protein Kalites