Banka Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeyleri İle İşAile Yaşam Dengesi Arasındaki İlişki - Özgen, Burçak (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2021)
ÖZ: Yapılan çalışmanın amacı; banka çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri ile iş-aile yaşam dengesinin arasındaki ilişkinin sosyo-demografik değişkenlere göre incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Araştırma, KKTC’de özel sermayeli bankada çalışan, 251’i kadın, 127’si erkek, toplam 378 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve İş-Aile Yaşam Dengesi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 programında analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmada, katılımcıların ölçeklerden aldıkları puanlar Mann Whitney U testiyle karşılaştırılmıştır. Katılımcıların demografik değişkenlerine göre ölçeklerden aldıkları puanların kıyaslanması Kruskal-Wallis H testi ile yapılmıştır. Çalışanların ölçeklerden aldıkları puanlar arasındaki korelasyonlar Spearman testiyle test edilmiş ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği puanlarının İş-Aile Yaşam Dengesi Ölçeği puanlarını yordama durumu basit doğrusal ve çok değişkenli doğrusal regresyon analiziyle incelenmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda banka çalışanlarının demografik değişkenlerine göre tükenmişlik ile iş-aile yaşam dengesi algılarının farklılıklaştığı ve banka çalışanlarının tükenmişlik düzeyleriyle iş-aile yaşam dengesi arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Çalışanların Maslach Tükenmişlik Ölçeği genelinden aldıkları puanlar İş-Aile Yaşam Dengesi Ölçeği geneli ve tüm alt boyut puanlarını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü olarak yordamaktadır. Çalışmada sonuç olarak, banka çalışanlarında tükenmişliğin oluşmasına neden olan sebeplerin azaltılması ile birlikte çalışanların iş-aile yaşam dengelerinin sağlıklı bir şekilde kurulabileceği değerlendirmesi yapılmıştır.

The aim of this study; The aim of this study is to examine and evaluate the relationship between burnout levels of bank employees and work-family life balance according to socio-demographic variables. The research was carried out with a total of 378 employees, 251 women and 127 men, working in private banks in the TRNC. Personal information form, Maslach Burnout Scale and Work-Family Life Balance Scale were used as data collection tools in the study. The data were analyzed and evaluated in the SPSS 25 program. In the study, the scores of the participants from the scales were compared with the Mann Whitney U test. The Kruskal-Wallis H test was used to compare the scores obtained from the scales according to the demographic characteristics of the participants. The correlations between the scores of the employees from the scales were tested with the Spearman test, and the predictive status of the Maslach Burnout Scale scores on the Work-Family Life Balance Scale scores was analyzed by regression analysis. As a result of the study, it was determined that the perceptions of burnout and work-family life balance differ according to the demographic characteristics of bank employees. Significant relationships were found between the burnout levels of bank employees and the overall work-family life balance and its sub-dimensions. The scores of the employees in the burnout sub-dimensions predict the work-life balance scale sub-dimension scores in a statistically significant and negative way. As a result of the study, it has been evaluated that the work-family life balance of the employees can be established in a healthy way, together with the reduction of the causes of burnout in bank employees.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Yeliz Akıntuğ.
Keywords: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü; Tükenmişlik Sendromu--Psikoloji--Banka Çalışanları; Banka çalışanları, tükenmişlik, iş-aile yaşam dengesi