Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Erkek Vatandaşların Zorunlu Askerliğe Yönelik Tutumlarının Erkekliğin Kurgulanışına Etkisi - Murat, Sıla (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Bu çalışma içerisinde hegemonik erkeklik tanımı üzerinden zorunlu askerlik süreci ve bu süreci deneyimlemiş KKTC vatandaşı erkeklerin bu süreç hakkındaki deneyimlerine odaklanılmıştır. Erkeklik çalışmaları hakkındaki literatürden faydalanılmış, hegemonik erkeklik ile milliyetçi ve militarist yapının kesişim noktaları zorunlu askerliğin değerlendirilmesi açısından önemsenmiştir. KKTC açısından erkekliğin kurgulanmasında zorunlu askerlik sürecinin etkisi ve bu süreci deneyimleyen kişilerin, bu süreç hakkındaki düşünce ve deneyimleri görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve değerlendirilmiştir. Nitel araştırma özelliği taşıyan bu araştırmada ölçüt örnekleme yöntemi ile araştırma grubu oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında veriler, on beş kişiyle yüz yüze yapılan yarı yapılandırılmış görüşme formu üzerinden toplanmıştır. Toplanılan veriler, fenomenolojik analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. İktidar ve toplumsal cinsiyet ilişkilerinin incelenmesinde bu çalışma, erkekliğin sabit olmayan, zaman, kültür ve topluma bağlı olarak değişken bir yapısı olduğuna dikkat çekmiştir. Erkekliğin verili bir olgu olmadığını, toplumsal yaşantılarda belirli aşamalardan geçerek kazanıldığına vurgu yapılmıştır. İktidar, hegemonya, toplumsal cinsiyet ve feminist teorilerin incelenmesine ve tanımların birbirini tamamlayıcı yönüne odaklanılmıştır.

This study focuses on the process of mandatory military service and the experiences of male citizens of the TRNC who have gone through it using the notion of hegemonic masculinity. In order to assess mandatory military service, the literature on masculinity studies was used, and the points at which hegemonic masculinity and nationalist and militaristic framework intersected were taken into account. Through interviews, information about the impact of the mandatory military service on the construction of masculinity in the TRNC as well as the opinions and experiences of those who participated in the process were gathered and assessed. The criterion sampling approach was used to create the research group in this study, which has qualities of qualitative research. Data were gathered as part of the research using a face-to-face semi-structured interview form with fifteen individuals. The phenomenological analysis technique was used to examine and evaluate the data that had been gathered. This study highlighted the fact that masculinity has a changing structure that is dependent on time, culture, and society by evaluating power and gender interactions. It is underlined that developing masculinity involves going through specific stages in social life and is not a natural phenomenon. The study of power, hegemony, gender, feminist theories, and the complimentary nature of definitions are its main areas of concentration.
Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı:Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen
Keywords: Thesis Tez