Üniversite öğrencilerinin sosyal kaygılarının analizi - Çağlar, Mehmet; Dinçyürek, Sibel; Arsan, Nihan (My University, 2012)
Bu çalışmada, öğrencilerin sosyal kaygılarının cinsiyetlerine, akademik başarılarına,ailenin gelir durumuna, anne ve baba eğitim düzeylerine göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışma grubunu, 2008-2009 öğretim yılı güz döneminde Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler (n=300) oluşturmaktadır. Öğrencilerin sosyal kaygı düzeylerini belirleyebilmek için Palancı ve Öztıay (2001) taralından geliştirilen \"Sosyal Kaygı Ölçeği (SKÖ)\" kullanılmıştır.Verilerin analizinde betimsel istatistikler ve Çok Faktörlü Varyans Analizi (MANOVA) kullanılmıştır. Çalışmada Öğrencilerin sosyal kaygı düzeylerinin cinsiyet ve akademik başarıları dikkate alındığında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ailenin gelir durumunun, sosyal kaçınma alt ölçeğinde ve kritize edilme kaygısı alt ölçeğinde de istatistiksel olarak anlamlı bir fak yarattığı bulgularına ulaşılmıştır. Annenin eğitim düzeyinin dç, sosyal kaçınma alt ölçeğinde, kritize edilme kaygısı alt ölçeğinde ve değersizlik duygusu alt ölçeğinde istatistiksel anlamlı bir fak yarattığı bulunmuştur. Babanın eğitim diizeyininde ise, sosyal kaçınma alt ölçeğinde, kritize edilme kaygısı ve değersizlik duygusu ait ölçeklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji