KKTC HUKUKU’NDA TAKSİTLE SATIM SÖZLEŞMESİNDE TÜKETİCİNİN KORUNMASI - Rodoslu, Emine Koçano (My University, 2017)
Malların üretim ile sürümü arasındaki dengenin sağlanmasında önemlirol oynayan taksitle satım sözleşmesi, II. Dünya Savaşından sonra batıülkelerinde meydana gelen ekonomik gelişmelere paralel olarak önemkazanmaya başlamıştır. Özellikle ABD’de ve Avrupa’da, makineleşmeninartması ve seri üretimin başlaması ile birlikte, taraflarını alıcı ile satıcıınınoluşturduğu klâsik taksitle satım sözleşmeleri, günümüzde yerini taraflarınıalıcı, satıcı ve finans kurumu üçlüsünün (banka) oluşturduğu sistemebırakmıştır. Ekonomide yaşanan bu gelişmeler, klasik sözleşmeler hukukuhükümlerinin, satıcıya oranla ekonomik açıdan zayıf olan tüketiciyikorumada yetersiz kalması sonucunu doğurmuştur. Bu bağlamda, sözleşmetaraflarının eşit olmadığı tüketici sözleşmelerinde, tüketicinin daha etkin birşekilde korunması için gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmasıkaçınılmazdır. ABD’de başlayan tüketici hareketleri, başladığı günden buyana sürekli gelişim göstermiştir. Ulusal mevzuatta yapılan düzenlemelerinyanısıra, uluslararası toplulukların da tüketici haklarının gelişimine önemlikatkıları olmaktadır. Bu çalışmada KKTC’de 2003 yılında yürürlüğe girenve 2010’da bazı değişikliklere uğrayan “Tüketicileri Koruma Yasası”’nınamacı bağlamında yeterliliği ve eksiklikleri ele alınacaktır.
Keywords: İşletme; Hukuk