CrossFit Yapan Bireylerde Fonksiyonel Hareket Analiz Skorunun, Denge, Kor Endurans ve Kas İskelet Sistemi Yaralanmalarıyla İlişkisi - İkiz, Bihter (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2023)
ÖZ: Bu çalışma, CrossFit yapan bireylerde fonksiyonel hareket analiz skorunun, denge, kor endurans ve kas iskelet sistemi yaralanmaları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa ilinde yer alan çeşitli CrossFit merkezlerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya, dahil yaş ortalaması 28,02 ± 8,64 yıl olan 52 kişi dahil edildi. Tüm katılımcıların demografik bilgileri ve CrossFit antrenman bilgileri alındı. Ardından tüm bireyler hareket kalitelerinin ve asimetrilerinin belirlenmesi amacıyla 7 alt test ve 4 kontrol testinden oluşan Fonksiyonel Hareket Analiz (FHA) değerlendirme kiti ile değerlendirmeye alındı. Bireylerin dinamik denge değerlendirmeleri ise alt ekstremite Y-Denge testi kullanılarak gerçekleştirildi. Katılımcıların kor enduranslarını değerlendirmek amacıyla plank, lateral plank, gövde fleksiyon ve gövde ekstansiyon testleri kullanıldı. Yapılan istatiksel analiz sonucunda, VKİ ve OM (r=-,314 , p=,023) , ADBK (r=-,309 , p=,026) ve RS (r=-,291 , p=,036) arasında anlamlı ilişki elde edildi. Kadınlar ADBK (r=-2,282 , p=,022) ve OM (r=-2,117 , p=,034) testinde erkeklere göre daha iyi performans sergilerken, erkeklerde ise GSŞ skoru (r=2,086 , p=,037) kadınlardan daha yüksek bulundu. Kas iskelet yaralanmaları ile FHA kompozit skor (p=,016) ve FHA ağrılı patern varlığı (p=,015) arasında anlamlı bir ilişki elde edildi. FHA alt testlerinden yalnızca DÇ (p=,026), OM (p=,017) ve RS (p=,032) testi ile yaralanma arasında anlamlı ilişki elde edildi. DÇ skoru ile Biering Sorenson (r=,418 ; p=,002) ve plank arasında (r=,465 ; p=,001) orta derecede anlamlı ilişki, YA skoru ile gövde fleksiyon testi arasında (r:,278 ; p=,04) zayıf ilişki, ADBK skoru ile plank testi arasında (r=,350 ; p=,01) zayıf anlamlı ilişki ve GSŞ skoru ile plank testi arasında (r=,449 ; p=,001) orta derecede anlamlı ilişki elde edildi. Çalışmamızda, CrossFit yapan kişilerde yaralanma ile FHA kompozit skor arasında zayıf anlamlı (r=,33 , p=,01) ilişki elde edildi. Bu nedenle, hareket kalitesi tespitine; bunun performans ve yaralanma ile olan ilişkisine yönelik yeni tarama sistemlerinin kullanımının önemli bir rol oynayabileceği görüşündeyiz.
The purpose of this study was to examine the functional movement analysis score, balance, core endurance, and musculoskeletal injury history among CrossFit participants. The study was conducted in various CrossFit centers in the Turkish Republic of Northern Cyprus, Famagusta. According to the inclusion criteria, 52 people with a mean age of 28,02 ± 8,64 were included in the study. All participants provided demographic data and information about their CrossFit training. The Functional Movement Analysis (FMS) evaluation kit, which consists of 7 subtests and 4 control tests, was used to assess each participant's movement quality and asymmetry. The lower extremity Y-Balance test was used to evaluate particpant’s dynamic balance. Furthermore, core endurance was assessed using the plank, lateral plank, trunk flexion, and Biering Sorenson tests. In conclusion, in our study, a significant relationship was obtained between the body mass index (BMI) and FMS’ shoulder mobility, active straight leg raising and rotation stability subtests. There was no significant difference between CrossFit experience time, training length and FMS, but a significant correlation was obtained between injury; FMS composite score (p=.016) and FMS painful pattern (p=.015). There was a weak correlation obtained between injury and deep squat (r=.31 , p=.02), shoulder mobility (r=.32 , p=.017) and rotation stability (r=.29 , p=.03). Statistically significant relationships were obtained between some parameters of core endurance and FMS. Moderately significant correlation between deep squat score and Biering Sorenson (r=.418 ; p=.002) and plank (r=.465 ; p=.001) , weak correlation between hurdle step score and trunk flexion test (r:.278 ; p=.04); weak significant correlation between active straight leg raise score and plank test (r=.350 ; p=.01); and a moderately significant correlation was obtained between the trunk stability push-up score and the plank test (r=.449 ; p=.001). In our study, a weak significant (r=.33 , p=.01) relationship was found between injury and the Functional Movement Analysis composite score in CrossFit participants. Therefore, to motion quality detection; we believe that the use of new screening systems for its relationship to performance and injury may play an important role
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2023. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ender Angın Eren.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü; Spor--CrossFit--Kas Ağrısı--Kas Yaralanması; CrossFit; Kor Endurans; Fonksiyonel Hareket Analizi; Denge