Antalya Bölgesinde Glamping Deneyimini Etkileyen Unsurlar: Çevrim İçi Yorumlar Üzerine Nitel Bir Araştırma - Pürtül, Atahan (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2023)
ÖZ: İnsan hayatının uzun olması ve insanların sağlıklı bir hayat sürme arzusu insanları deneyim odaklı bir tüketim sürecine yöneltmektedir. Günümüzde insanlar genellikle tatil planı yaparken yüksek fiyatlı konaklamalardan kaçınırlar ve doğa ile iç içe olmayı, yüksek konaklama fiyatlarından uzak durmayı hedeflerken, aynı zamanda da konaklayacağı yerde bir otel konforu aramaktadır. Bu konular ele alındığında glamping mantığı ortaya çıkmaktadır. Glamping turizmi misafirlerini çadırlarda konaklatırken doğa ile iç içe tutar ve aynı zamanda da beş yıldızlı bir otel konforu sunar. Kamp tatillerinin ve lüksün birleştiği bu hibrit turizm çeşidi 2020 yıllından itibaren bir turizm trendi olarak bilinmektedir. Genellikle glamping denildiğinde bulunduğu iklime, coğrafyaya ve işletmeci anlayışına göre çeşitlilik gösterebilen bir turizm çeşididir. Bu çalışma Antalya’da bulunan glamping adı altında konaklama hizmeti veren işletmelerin Tripadvisor uygulamasındaki olumlu ve olumsuz çevrim içi yorumları üzerine yapılan nitel bir araştırmadır. Aynı zamanda Tripadvisor uygulamasında yer alan ve Antalya özelinde glamping alanları üzerine yapılmış tüm çevrim içi yorumlar incelenecek ve glamping deneyimine ilişkin değerlendirilmelerin de yer alacağı yorumlar içerik analizine tabi tutulacaktır. Elde edilecek nitel veriler Leximancer 5.0 yazılımından yararlanılarak çözümlenecektir.

It can be observed that the desire for a long and healthy life leads people to engage in an experience-focused consumption process. In today's world, people generally avoid high-priced accommodations when planning a vacation. They seek to be in touch with nature, stay away from high accommodation prices, and at the same time, look for the comfort of a hotel in their accommodation. In addressing these issues, the concept of glamping emerges. Glamping tourism accommodates guests in tents while keeping them close to nature and providing them with five-star hotel comfort. This hybrid form of tourism that combines camping holidays with luxury is known as a tourism trend since 2020. Generally, glamping can vary in accordance with the climate, geography, and the approach of the operator. This study is a qualitative research conducted on the positive and negative online reviews of glamping facilities operating under the name "glamping" in Antalya on the TripAdvisor application. Additionally, all online reviews related to glamping areas in Antalya on the TripAdvisor application will be examined, and the comments that will contribute to the evaluation of the glamping experience will be subjected to content analysis. The qualitative data obtained will be analyzed using Leximancer 5.0 software.
Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2023. Eş-Tez Danışmanı: Dr. Mehmet Bahri Saydam ve Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ali Özduran.
Keywords: Turizm Fakültesi; Glamping--Kamp Tatilleri--Çadır Tatili--Turizm--Antalya (Türkiye); Kamp Turizmi; Glamping, glamping turizmi, çevrim içi içerik analizi, tripadvisor