EFL Learners’ use of ICT for self-regulated learning - Celik, Serkan; Arkın, Erkan; Sabriler, Derya (My University, 2012)
Araştırma Konusu: Bu çalışma öğrencilerin bilgi ve iletişim teknolojilerini öz- düzenleyici öğrenme amaçlı kullanım boyutlarını ele almaktadır. Araştırmanın Amacı: öğrencilerin bilgi ve iletişim teknolojilerini öz-düzenleyici öğrenme amaçlı kullanım unsurlarını dil öğretimi açısından incelemeyi amaçlamaktadır Araştırma Yöntemi: Çalışmanın katılımcıları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde (KKTC) bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi hazırlık sınıflarında yoğunlaştırılmış yabancı dil eğitimi alan 399 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veriler, öğrencilerin demografik özelliklerini, dil öğrenim deneyimlerini ve öz-düzenleyici öğrenme amaçlı bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanımlarını sorgulayan Likert tipi sorulardan oluşan bir anket formu ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenme sürecinde tanımlayıcı istatistiklerden, ki-kare ve t-testlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonuçları öz-düzenleyici öğrenme amaçlı bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmada öğrencilerin cinsiyet ve dil öğrenim düzeylerinin herhangi bir farklılaşmaya neden olmadığını ortaya koymaktadır. Sonuç ve Öneriler: Sonuçlar, yabancı dil öğrencilerinin öz-düzenleyici öğrenme sağlamak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden en fazla yararlandıkları dil becerilerinin dinleme, sözcük bilgisi ve yazma olduğunu göstermektedir. Çalışmanın bir diğer önemli çıkarımı ise, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yabancı dil eğitiminde öz-düzenleyici öğrenme fırsatı oluşturmak için kullanımı ile ilgili öğrenci ve öğretmenlere eğitim verilmesi gerekliliğidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları