Metallica ve Megadeth Albüm Kapaklarının Eleştirel İncelemesi - Tilki, Ahmet (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2023)
ÖZ: Bu çalışma Thrash Metal müzik grubu olan Megadeth ve Metallica’nın albüm kapaklarından yola çıkarak, her iki müzik grubunun da yaşadıkları sistemi hedef alan yaklaşımlarını betimlemek için, göstergebilim kullanılarak eleştirel bir yaklaşım ile incelenmiştir. Bu amaçla, çalışma, 1980’li yıllarda ‘Batı’da işçi sınıfı içerisinde ortaya çıkan ve alt-kültür grupları üzerinde oluşan ideolojik etkilere dair eleştirel bir içgörü sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, gençlik kültürüne mahsus fraksiyonlara ayrılan işçi sınıfı geleneğinden yola çıkılmıştır. Ayrıca alt-kültürün tarihsel, siyasal ve kültürel açıdan nasıl oluştuğu mevcut çalışmanın yanıt aradığı sorulardan biri olmuştur. 20. yüzyılda ‘Batılı’ kapitalist ulusların diğer uluslar üzerinde yarattığı ekonomik ve siyasal çıkar ilişkileriyle Thrash Metal müziği ve alt-kültür arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğu bu bağlamda önem taşımaktadır. 1980’li yıllarda kimi Thrash Metal grupları isyankâr davranış tarzları aracılığıyla ‘Batı’ kamuoyunda kendilerine yer bulmuştur. Bilhassa, ABD kökenli Metallica ve Megadeth müzik grupları, 1980’li yılların başlarından itibaren, müzikleri ve albüm kapaklarıyla “Thrash Metal” akımının doğuşuna öncülük etmişlerdir. Mevzubahis Thrash Metal gruplarının tasarladıkları albüm kapakları üzerinden yapılan bu çalışmada ayrıca altkültürel sanatsal estetiğin hangi biçimlerine değinildiği ve hangi düşünsel akımlara göndermede bulunulduğu sorgulanmıştır. Çalışma teorik anlamda Dick Hebdige, Stuart Hall ve Raymond Williams Kültürel gibi Çalışmalar teorisyenlerinin eserlerinden ve onların alt-kültüre dair geliştirdikleri düşüncelerden beslenmiştir. Ayrıca, Thrash Metal grupları Metallica ve Megadeth’in kültür endüstrisinde dolayımlanan albüm kapaklarının metinler arası niteliğini sorgulanmıştır. Ele alınacak albüm görsellerinin tarihsel olarak hangi bağlamlara göndermelerde bulunduklarını açıklamak adına Roland Barthes ve Claude Lévi-Strauss’un yapısalcı göstergebilimsel yöntemleri yol gösterici olmuştur. Bununla beraber çalışma, Marksist ve postkolonyal kuramcıların eleştirilerinden yola çıkarak Metallica ve Megadeth’in albüm kapakları ve şarkı sözleri kullanarak adalet, savaş, barış, yaşam, ölüm, madde bağımlılığı ve kapitalist sistemin tahakküm ilişkilerini nasıl tasavvur ettiğine dönük eleştirel bir çözümlemeyi pekiştirmiştir.

This thesis aims to subject the album cover art of the Thrash Metal groups Megadeth and Metallica to a critical and semiotic analysis with a view to describing the underlying attitudes of the two bands. In this sense, the study aims to offer a critical insight into the ideological and cultural ways of the bands which exerted an influence on sub-culture movements that emerged among the working class of the 1980s. The thesis is the outcome of an interest in the mushrooming sub-cultures within the working classes. Furthermore, this work interrogates the nature of the subcultures and elaborates on their historical, political and cultural genesis. Sub-cultures like Thrash Metal engage with the question of how western capitalist nations in the 20th century oppressed other nations both politically and economically. In this spirit, by the 1980s, some Thrash Metal bands expressing rebellious behaviour styles gained ground in the western public sphere. In particular, the USbased bands Metallica and Megadeth pioneered the birth of the “Thrash Metal” movement with their peculiar music and album covers. Not only does this study analyse the album covers designed by the Thrash Metal groups, but it also questions the forms of sub-cultural aesthetic and intellectual movements surrounding the bands. The theoretical approach of this thesis feeds into the works of scholars in Cultural Studies such as Dick Hebdige, Stuart Hall and Raymond Williams. The study questions intertextual references made by Metallica and Megadeth through their cover art and song lyrics. To this effect, the study has recourse to the structuralist semiotics of Roland Barthes and Claude Lévi-Strauss as a research method. In addition, the thesis draws from Marxist and postcolonial approaches to further consolidate a critical description of the sociopolitical themes foregrounded by Thrash Metal such as justice, war, peace, life, death, substance abuse and the oppression of the capitalist market economy.
İletişim ve Medya Çalışmaları - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi, 2023. Eş-Tez Danışmanı: Dr. İbrahim Beyazoğlu ve Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aysu Arsoy
Keywords: Thesis Tez