Hastanede Çalışan Sağlık Personeli için İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları - Seymert, Elmaz (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2017)
This thesis examines the relationship between occupational health and security scale and its determinants. This study is conducted by using 284 health employees such as nurses, physiotherapists, biologists, dietitians, technicians, pharmacists, laboratorians and service personnel at state hospitals in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) except for the doctors. The current health employees are facing more risks than the others in other sectors. These risk factors cause the loss of performance of the personnel, occupational accidents or occurrence of the occupational diseases or even increase in the health problems. Correlation analysis, OLS regression, independent t-test, one-way Anova analysis are applied to find out the aims of this study. The findings can be concluded that; there isn‟t a meaningful difference statistically according to the genders in terms of occupational health and security. Whereas; it has been detected that there is a meaningful difference between the health employees who were trained and not trained about occupational health and security. With regards to this, the points of sub dimension of “Occupational Security Training” that health employees trained in this subject got, have been higher than the ones who were not trained. On the other hand, there is a statistical meaningful difference based on the points of health employees for their titles on the average scale. There are meaningful correlations between the points that health employees receive from all sub dimensions on occupational health and security scale. Finally, the regression results show that controlling of tools and equipments, occupational supports and approaches and occupational security traning have significant impacts on security and occupational health.

ÖZ: Bu tez kamu hastanelerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını incelenmeyi amaçlamıştır. Bu tez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟ndeki (KKTC) kamu hastanelerinde çalışan doktorlar dışındaki hemşire, fizyoterapist, biyolog, diyetisyen, tekniker, eczacı, laborant ve servis görevlisi şeklinde 284 sağlık personeli üzerinde uygulanmıştır. Günümüzde birçok sağlık çalışanı, diğer sektörlerde çalışan personele göre daha fazla iş riskine maruz kalmaktadır. Bu risk faktörleri zamanla çalışan performansının azalmasına, iş kazaları ve meslek hastalıklarının meydana gelmesine ayrıca sağlık sorunlarında artışa neden olmaktadır. Bağımsız Örneklem T-Testi, tek yönlü Anova, Pearson Korelasyon Analizi, Doğrusal Regresyon test analizleri uygulanarak tezin hedef amaçları yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, iş sağlığı ve güvenliği açısından cinsiyetlere göre alınan puan değerleri arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan ve almayan sağlık personeli arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan sağlık personelinin „İş Güvenliği Eğitimleri‟ alt boyutunda aldıkları puanlar, eğitim almayanlara göre daha yüksek çıkmıştır. Diğer taraftan sağlık personelinin unvanlarına göre genel araştırma sonucu alınan puan değerleri arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliği ölçeği içerisinde bulunan tüm alt boyutlardan aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı korelayonlar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında uygulanan regresyon modelinde, malzeme-araç-gereç denetimi, yönetsel destek ve yaklaşımlar ve iş güvenliği eğitimleri iş sağlığı ve güvenliği üzerinde anlamlı düzeyde etkilediği tespit edilmiştir.
Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsüne İşletme Yönetimi Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, 2017. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sami Fethi.
Keywords: İşletme; İşletme Yönetimi; İş Sağlığı ve İş Güvenliği--Sağlık Çalışanları--Hastaneler--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-).; İş Sağlığı ve Güvenliği; Sağlık Sektörü; Riskler; İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları; İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi; Korelasyon Analizi; Anova; Bağımsız t-testi; Regresyon Analizi; Security and Occupational Health; Health Sector; Risk; Occupational Accident; Occupational Diseases; Occupational Health and Security Training; Correlation Analysis; OLS Regression; Independent t-test; One-way Anova Analysis