Nikotinamidin Deri Kanseri Üzerinde Kemoprevansiyon Etkisi Var Mıdır? - Özmutaf, Melis (My University, 2021)
ÖZET: Nikotinamid (NAM), niasin (B3) vitaminin amid formudur. Et, balık, yumurta, baklagilller, mantar ve fıstık da dahil olmak üzere birçok besin grubunda bulunmaktadır. NAM; Adenozin Trifosfat (ATP) üretimi başta olmak üzere canlı metabolizmasında süre gelen temel redoks reaksiyonlarının koenzimi olan Nikotinamid Adenin Dinükleotidin (NAD+) öncü maddesini oluşturmaktadır. NAD+ bir koenzim olarak hücresel enerji korunumu ve elektron transferinde kritik fonksiyonu bulunmaktadır. NAM eksikliği özellikle hücresel enerji ihtiyacı fazla olan cilt dokusunda; UV hassasiyeti, DNA hasarı ve genotoksisiteye neden olup, deri karsinogenez insidansını arttırdığı düşünülmektedir. Optimal NAM tüketimi ise, ultraviyole radyasyon (UVR) aracılı immünsupresyon seviyesini azaltır ve yüksek riskli hastalarda melanom olmayan cilt kanserleri görülme oranını düşürmektedir. Bu nedenle, NAM uygulama stratejisi cilt kanseri kemoprevensiyonu açısından umut verici bir yaklaşım olduğu düşünülmektedir. Bu derleme çalışması, deri karsinogenezi, karsinomu ve deri kanseri prognozu üzerinde nikotinamidin fonksiyon ve kemopreventif etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Anahtar Kelimeler: Nikotinamid, nisain, deri kanseri, kemoprevensiyon, kanser, NAD+

ABSTRACT: Niacin (B3) vitamin is amid form of Nicotinamide (NAM). Niacin available in many foods like; Meat, fish, egg, legumes, mushroom, and including peanut. NAM is the precursor of Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD+) which is the coenzyme of basic redox reactions that continue in living metabolism, especially in the production of Adenosine Triphosphate (ATP). NAD+ has a critical function in cellular energy conservation and electron transfer as a coenzyme. NAM deficiency, especially in the skin tissue with high cellular energy needs; It causes UV sensitivity, DNA damage and genotoxicity, and increases the incidence of skin cariogenesis. Optimal consumption of NAM reduces UV mediated immunosuppression and reduces the incidence of high level risk non-melanoma skin. As such, the NAM application strategy is why skin cancer chemoprevention is considered a promising approach. This review study aimed to examine the function and chemopreventive effect of nicotinamide on skin carcinogenesis, carcinoma, and skin cancer prognosis. Keywords: Nicotinamide, niacin, skin cancer, chemoprevention, cancer, NAD+
Keywords: Sağlık - Kanser - Deri kanseri; Nikotinamid, nisain, deri kanseri, kemoprevensiyon, kanser