Covid-19 Sürecinde Evlilik Uyumu ve Çatışma Çözme Becerileri Arasındaki İlişkide Sosyal Medya Bağımlılığının Aracı Rolü - Yılmaz, Ebru (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Araştırma Covid-19 pandemi döneminde evli bireylerin evlilik uyumları, çatışma çözme becerileri ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki yordayıcı ilişkileri belirlemek ve bu ilişkiden oluşturulacak modeli test etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Türkiye' nin farklı illerinde yaşamakta olan 295 kadın ve 205 erkek olmak üzere toplamda 500 evli birey katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Evlilik Uyumu Ölçeği (EUÖ), Çatışma Çözme Becerileri Ölçeği (ÇÇSÖ) ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ-YF) kullanılmıştır. Araştırmanın Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) veri analizi için SPSS Statistic 25 paket programı, SPSS AMOS 21 paketinden faydalanılmıştır. Çalışmada korelasyonel ilişki için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı sonuçlarına bakılmış; evlilik uyumu, çarışma çözme becerileri ve sosyal medya bağımlılığı ile çeşitli değişkenler arasında farklılaşmaya bakılması için t-testi ve için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçları incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Covid-19 dönemindeki evli bireylerin evlilik uyum düzeyleri ve çatışma çözme becerileri arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılık düzeyinin aracı bir role sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Evli bireylerin sahip oldukları evlilik uyum düzeyleri çatışma çözme beceri düzeylerini anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Evli bireylerin evlilik uyumlarının sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile arasındaki ilişkiye bakıldığında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca evli bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri evlilik uyumu ve çatışma çözme becerilerini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Covid-19 dönemindeki evli bireylerin olumsuz çatışma çözme becerilerinin arttıkça sosyal medya bağımlılık düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir. Covid-19 dönemindeki evli bireylerin olumsuz çatışma çözme beceri düzeyleri arttıkça evlilik uyum düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca çatışma çözme becerilerinin evlilik uyumunu dolaylı ve doğrudan etki ettiği tespit edilmiştir. Araştırmada son olarak evlilik uyumu, sosyal medya bağımlılığı ve çatışma çözme becerileri alt ölçeklerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaştığı bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Çatışma Çözme Becerileri, Sosyal Medya Bağımlılığı
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, 2022. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sertan Kağan.
Keywords: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Evlilik--Evlilik Çatışması--Sosyal Medya--Covid 19--Pandemi--Koronavirüs; Evlilik Uyumu; Çatışma Çözme Becerileri; Sosyal Medya Bağımlılığı