K.K.T.C Yemek Kültürü Kapsamında Otantik Meyhane ve Restoran İşletmeciliği - Bilmem, Cemal (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Bu çalışmada, otantik kavramının literatür karşılığı göz önünde bulundurularak pratikte ülkemizde işletme yönetimi vizyonu anlamında işletmelerin otantik unsurlarla olan ilişkilisi incelenmiştir. Ülkemizde yerel yemek kültürü üzerine araştırmalar bulunsa da otantik meyhane işletmeciliğiyle ilgili spesifik olarak daha önce yapılan bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Bu araştırma, otantik meyhane kültürünü sürdürülebilir kılmak ve korunması gereken bir değerimiz olduğunun anlaşılmasını sağlamak bakımından önemlidir. Çalışmanın temel amacı ülkemizdeki otantik meyhane ve restoran işletmeciliğinin otantik unsurları ne düzeyde yansıttığını belirlemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise otantik meyhane kültürünün ülkemiz için önemini araştırmaktır. Çalışma, doküman (alan yazın taraması) analizinin değerlendirilmesi ve K.K.T.C. içinde farklı bölgelerden restoran ve meyhane işletmeleri sahipleri ile yapılmış görüşmelerle tamamlanmıştır.

In this research, considering the literature meaning of the concept of authentic, the relationship of the enterprises with the authentic elements in the sense of the vision of business management in our country has been explored in practice. Although there have been studies on local food culture in our country, there has not been any specific scientific research on authentic meyhane management. This research is important in terms of making the authentic meyhane culture sustainable and understanding that we have a cultural heritage value that needs to be protected. The main purpose of the study is to determine to what extent the authentic meyhane and restaurant management in our country reflects the authentic elements. Another aim of the study is to investigate the importance of authentic meyhane culture for our country. The research has been completed with the evaluation of document analysis, observation and interviews with the managers of the authentic restaurants and meyhane from different regions.
İşletme Yönetimi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü, 2022. Eş-Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali Öztüren ve Tez Danışmanı: Prof. Dr. Deniz İşçioğlu.
Keywords: Thesis Tez; İşletme BölümüI; İşletme Yönetimi; Restoran İşletmeciliği--Meyhaneler--Restoranlar--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Otantik İşletmeler--Yiyecek Sektörü--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Kıbrıs Mutfağı; Kıbrıs yemek Kültürü; Yerel Ürünler; Kıbrıs Yemekleri; Otantik; Otantiklik; Meyhane; Restoran