Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitim Stresi ve Mesleki Benlik Saygısı Arasındaki İlişki - Kılıç, Hülya Fırat (My University, 2018)
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik lisans öğrencilerinin eğitim stresi ile mesleki benlik saygısıarasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan çalışmanın örneklemini 2015-2016 Öğretim YılıBahar Yarıyılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan bir vakıf üniversitesininSağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Lisans Programında öğrenim gören 269 öğrencioluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Hemşirelik Eğitimi StresÖlçeği” ve “Arıcak Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır.Bulgular: Yapılan çalışmada kız öğrencilerin ve mesleğini severek seçenlerin daha yüksekbenlik saygısına sahip olduğu, ayrıca ikinci ve üçüncü sınıftaki öğrencilerin eğitim stresininbirinci ve son sınıf öğrencilerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanınsonucunda hemşirelik öğrencilerinin eğitim stresi ile mesleki benlik saygıları arasındaherhangi bir ilişki olmadığı bulunmuştur.Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda, ikinci ve üçüncü sınıftaki öğrencilerin eğitim stresiniazaltmaya yönelik ders programlarının yeniden düzenlenmesi erkek öğrencilerin meslekibenlik saygısını artırmaya yönelik girişimlerin planlanması ve ileriki çalışmaların daha genişörneklemde ve farklı ölçüm araçları ile yapılması önerilmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik; Psikoloji