KADIN YOKSULLUĞUNUN ÇOK BOYUTLU ANALİZİ: ANTALYA ALT BÖLGESİ ÖRNEĞİ - Kartal, Ahmet; Zanbak, Mehmet (My University, 2020)
Bu çalışmanın temel amacı Antalya, Burdur ve Isparta illerinden oluşan TR61 Bölgesi’nde yaşayan kadınların yoksulluklarını,gelir temelli yaklaşımlardan ziyade, literatürde Alkire-Foster Yöntemi olarak yer alan çok boyutlu bir yaklaşımla ölçmektir.Bu amaçla ölçüm için gerekli olan veri seti TÜİK’in 2017 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması anket verilerindenelde edilmiştir. Çalışmanın yapılmasındaki temel motivasyonlarından birisinin, özellikle ulusal literatürde kadın yoksulluğununçoğunlukla parasal yaklaşımlarla ele alınmış olması nedeniyle oluşan boşluğu gidermek olduğu belirtilebilir.Yapılan hesaplamalar sonucunda TR61 Bölgesi kadınlarına ait çok boyutlu yoksulluk oranının %2,9 olduğu görülmektedir.Ayrıca bu bölgede yer alan kadınların en fazla yoksunluk yaşadığı göstergelerin başında, kronik rahatsızlıklar ve hane fizikişartları elverişsiz olan konutlarda yaşama göstergelerinin geldiğini söylemek mümkündür.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Kadın Araştırmaları