Kronik Boyun Ağrısında Klinik Pilates Egzersizlerine Ek Olarak Verilen Konvansiyonel Tedavinin Ağrı Düzeyi, Fiziksel, Fonksiyonel ve Psikososyal Durum Üzerine Etkisi - Haklıgil, Gizem Vaiz (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Çalışmamızın amacı, kronik boyun ağrılı bireylerde klinik Pilates egzersizlerine ek olarak verilen konvansiyonel tedavinin ağrı düzeyi, fiziksel durum, fonksiyonel durum ve psikososyal durum üzerine etkisini araştırmaktır. 18-65 yaş arası kronik boyun ağrılı 50 kadın randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Bir gruba klinik Pilates egzersizleri (Pilates, n=25), diğer gruba ise klinik Pilatese ek olarak konvansiyonel tedavi (Pilates KT, n=25) uygulandı. Bireylerin tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skalası (VAS), servikal eklem hareket açıklığı gonyometre, boyun kas aktivasyonu ve enduransı servikal fleksör ve ektansör kas endurans testi ve Kranioservikal Fleksiyon Testi (KSFT), yetiyitimi düzeyi Boyun Özür İndeksi (BÖİ), boyun farkındalığı Fremantle Boyun Farkındalık Anketi (FBFA), kinezyofobi Neckpix Ölçeği, korku kaçınma inanışları Korku Kaçınma İnanışları Anketi (KKİA), anksiyete ve depresyon düzeyi Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS), biyopsikososyal durum Bilişsel Egzesiz Terapi Yöntemi (BETY) Ölçeği ve yaşam kalitesi ise de Kısa Form 36 (KF-36) ile değerlendirildi. Her iki gruba 6 hafta boyunca, haftada 3 gün Pilates egzersizleri uygulanırken Pilates-KT grubuna ek olarak hotpack, Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) ve Ultrason (US) uygulandı. Gruplar arası karşılaştırmada Pilatese ek olarak konvansiyonel tedavinin Pilates egzersizlerine kıyasla VAS (istirahat ve aktivite sırasında), BÖİ, FBFA, Neckpix Ölçeği, HADS-depresyon alt parametresi ve BETY Ölçeği puanlarını azaltmada (p<0,05), ekstansiyon hareket açıklığı, servikal fleksör endurans değerleri ve KF-36’da bulunan enerji alt parametresinden aldıkları puanlardaki değişim miktarını artırmada daha etkili olduğu saptandı (p<0,05). Sonuç olarak Pilatese ek olarak verilen konvansiyonel tedavinin sadece Pilates tedavisine kıyasla istirahat ve aktivite sırasındaki ağrı düzeyini, yetiyitimini, hareket korkusunu, depresyonu düzeyini, biyopsikososyal etkilenimi azaltmada, ekstansiyon hareket açıklığı ve servikal fleksör enduransını, boyun farkındalığını ve yaşam kalitesinin enerji/vitalite alt parametresini geliştirmede daha etkilidir.

The aim of our study is to investigate the effects of conventional treatment given in addition to clinical Pilates exercises on pain level, physical condition, functional status and psychosocial status in individuals with chronic neck pain. Fifty women aged 18-65 years with chronic neck pain were randomly divided into 2 groups. The Clinical Pilates exercises (Pilates, n=25) were applied to one group, and conventional therapy in addition to clinical Pilates was applied to the other group (Pilates KT, n=25). In the evaluation of individuals before and after treatment, visual analog scale (VAS) for pain levels, goniometer for cervical joint range of motion, cervical flexor and extensor muscle endurance test and Craniocervical Flexion Test (CCFT) for neck muscle activation and endurance, Neck Disability Index (NDI) for disability level, Fremantle Neck Awareness Questionnaire (FNAQ) for neck awareness, Neckpix Scale for kinesiophobia, Fear Avoidance Beliefs Questionnaire (FABQ) for fear avoidance beliefs, Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) for anxiety and depression level, Cognitive Exercise Therapy Approach Scale (BETY scale) for biopsychosocial status and Short Form-36 (SF-36) were used for quality of life. While Pilates exercises were applied to both groups 3 days a week for 6 weeks, in addition to the Pilates-KT group, hotpack, Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) and Ultrasound (US) were applied. In the comparison between groups it was found that conventional treatment in addition to Pilates was more effective in decreasing VAS (at rest and during activity), NDI, FABQ, Neckpix Scale, HADS-depression sub-parameter and BETY scale scores (p<0.05) and in increasing the amount of change in the extension range of motion and cervical flexor endurance values and the scores they got from the energy sub-parameter of SF-36) when compared to the Pilates exercises (p<0.05). In conclusion it was determined that conventional treatment given in addition to Pilates was more effective in reducing pain level, disability, fear from movement, depression level, biopsychosocial involvement during rest and activity, improving extension range of motion and cervical flexor endurance, neck awareness and energy/vitality sub-parameter of quality of life.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2022. Eş-Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ender Angın ve Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sevim Öksüz.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü; Kronik ağrı, egzersiz, stabilizasyon, konvansiyonel tedavi, biyopsikososyal