Bilimkurgu ve Geleceğin Düşünüp Hissedebilen Evleri - Bogac, Ceren (Detay Newspaper, 2014)
Konut, tüm yapı sınıfları içinde, kullanıcılarının sosyal değerlerinin, yerel kültürünün ve çevreyle olan ilişkinin en çok ön plana çıktığı türdür. Bu nedenledir ki onu salt bir fiziksel biçim olarak ele almamanın ve konut tasarımında insanların kendi isteğiyle anlamlandıracağı mekânlara imkan sunmanın gerekliliği uzun zamandır mimarlık tartışmalarının gündemindedir. Şüphesiz ki konut cep telefonu veya araba gibi değiştirilebilen bir mal değildir. Konut bir ailenin hikâyesini içinde barındırır ve tam da bu bağlamda sembolik yanı en güçlü fiziksel olgulardan biri olarak karşımıza çıkar. Bu nedenledir ki “geleceğin evleri nasıl olacak?” sorusu sadece mimari değil, hem ahlaki, hem felsefi, hem de teknolojik boyutlar içermektedir.
Boğaç, C. (2014). Bilimkurgu ve Geleceğin Düşünüp Hissedebilen Evleri (Science Fiction and the Smart Houses of Future). Detay Newspaper, 21 December 2014, p.17
Keywords: Bilimkurgu; Geleceğin evleri; Ev; Solaris; Archigram; Yapay zeka; Stalker; Cyber punk