Konnektif doku masajının miyofasyal ağrı sendromlu bireylerde ağrı, uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisi: randomize kontrollü çalışma - Çağlar, Aslıcan; Yüksel, İnci (My University, 2019)
Amaç: Miyofasyal ağrı sendromu (MAS) kas iskelet sistemindeki ağrı kategorilerinden birisi olarak kabul edilmiştir.Çalışmanın amacı, MAS tanılı bireylerde egzersiz programına ek olarak uygulanan konnektif doku masajının (KDM) etkisiniaraştırmaktı.Yöntem: Çalışmaya 27 kadın birey alındı. Bireyler rastgele yöntemle iki gruba ayrıldı (KDM, N=14; Kontrol, N=13). Bireylereegzersiz programına ek olarak altı hafta boyunca haftada üç gün KDM (toplam 18 seans) uygulandı. Yapılan uygulamalarınöncesinde ve sonrasında bireylerin, ağrı şiddeti Vizüel Analog Skalası, uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ve yaşamkalitesi Kısa Form-36 ile değerlendirildi.Bulgular: KDM grubunda bireylerin tedavi öncesi ve sonrası ağrı şiddeti, uyku kalitesi ve yaşam kalitesinin tüm altparametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar kaydedildi (p<0,05). Kontrol grubunda ise ağrı şiddeti, uyku kalitesi ileyaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon, emosyonel rol kısıtlılığı, sosyal fonksiyon ve ağrı alt parametrelerinde istatistiksel açıdananlamlı farklar belirlendi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise ağrı şiddeti, uyku kalitesi ve yaşam kalitesinin genelsağlık parametresinde KDM grubu lehine istatistiksel anlamlılık bulundu (p<0,05).Sonuç: KDM uygulaması, MAS’li bireylerde ağrı şiddetinde azalma, uyku ve yaşam kalitesi düzeylerinde ise artış sağladı.Çalışmanın sonuçları, MAS tedavisinde KDM’nin, egzersiz programının yanı sıra tamamlayıcı bir yöntem olarakkullanılabileceği düşünüldü.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri