KKTC’de Yaşayan Evli Bireylerin Evlilik Çatışması Çatışma Çözüm Stilleri ve Evlilik Doyumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi - Bener, Vedide (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2017)
The purpose of this study is to investigate whether there is a meaningful relation between married couples’, who live in TRNC, marital conflict, conflict resolution styles and marital adjustment in order to understand if they differ according to their gender, monthly income, education level, age, type of marriage, duration of marriage, and having child. The sample of this study was selected randomly among the couples who live in TRNC. 172 married women and 178 married men (350 in total) voluntarily participated in this study. The data of the study were collected through “Marriage Life Scale” developed by Hatipoğlu (1993), “Conflict Resolution Styles Scale” by Özen (2006), “Married Life Satisfaction Scale” by Çelik (2014) and Demographic Information Form, designed by the researcher and confirmed by an expert. The results of the study were analysed through SPSS 20. Pearson Moments Multiplication and Analysis of Variance (ANNOVA) were applied to the data in the process of analysis. The results of the study indicated that there is a meaningful relation among the couples’ conflict, conflict resolution styles and their satisfaction level in their marriage. Although there is a difference between marital conflict and the couples’ monthly income, type of marriage and duration of marriage, any kind of difference did not occur according to gender, education level, age and having child variables. It is also observed conflict resolution styles differ according to gender, education level, age, and type and duration of marriage whereas any serious difference could not be found according to monthly income and having child. Finally, it is also found that monthly income, education level and type of marriage affect the difference in marital satisfaction whereas gender, age, duration of marriage and having child do not show any serious difference. Keywords: Family, marriage, marital conflict, conflict resolution styles, marital satisfaction

Öz: Bu araştırmanın amacı, KKTC’de yaşayan evli bireylerin, evlilik çatışmaları, çatışma çözüm stilleri ve evlilik doyumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemek ve bunların cinsiyet, aylık gelir, eğitim düzeyi, yaş, evlenme şekli, evlilik süresi ve çocuk sahibi olma değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmanın örneklemini KKTC’de yaşayan ve rastgele örneklem yolu ile seçilen 172’si kadın, 178’i erkek toplam 350 evli birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Hatipoğlu tarafından geliştirilen ‘’Evlilik Yaşamı Ölçeği’’, Özen tarafından geliştirilen ‘’Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği’’, Çelik tarafından geliştirilen ‘’Evlilik Doyum Ölçeği’’ ve araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanan ‘’Demografik Bilgi Formu’’ ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenme aşamasında Pearson Momentler Çarpımı ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda KKTC’de yaşayan evli bireylerin, evliliklerinde yaşadıkları çatışmalar, çatışma çözüm stilleri ve evliliklerinden aldıkları doyum arasında manidar ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Evlilik çatışması, gelir, evlenme şekli ve evlilik süresine göre farklılık göstermekteyken, cinsiyet, eğitim, yaş ve çocuk sahibi olma değişkenlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Çatışma çözüm stillerinin, cinsiyete, eğitim durumuna, yaşa, evlenme şekline ve evlilik süresine göre farklılık gösterdiği, gelir düzeyi ve çocuk sahibi olma değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği bulunmuştur. Son olarak evlilik doyumunun, gelir düzeyi, eğitim düzeyi ve evlenme şekline göre farklılık gösterdiği, cinsiyet, yaş, evlilik süresi ve çocuk sahibi olma değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Aile, evlilik, evlilik çatışması, çatışma çözüm stilleri, evlilik doyumu
Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsüne Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2017. Eş-Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Sertan Kağan, Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sibel Dinçyürek.
Keywords: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Evlilik; Evlilik Çatışması; Aile; evlilik; evlilik çatışması; çatışma çözüm stilleri; evlilik doyumu; Family; marriage; marital conflict; conflict resolution styles; marital satisfaction