Impact of external examinations on high school curricula: Perceptions of teachers and students and document analysis - Fırat, Hicran Bayraktaroğlu (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2014)
ABSTRACT: The International General Certificate of Secondary Education (IGCSE) Exam, the Exam for Transition to Higher Education (YGS) and the Exam for Placement for Undergraduate Studies (LYS) are external exams providing direct admission to higher education abroad: and they are significant for 17-18 year-old Turkish Cypriot students. The discontentment in the newspapers of North Cyprus about the low achievement results for the YGS and the LYS and the teachers’ and students’ complaints about the inconsistency in the alignment of YGS and LYS content with school curricula have compelled a need for a study. This qualitative study analyzed how teachers and students in public high school and colleges in North Cyprus perceived the impact of the IGCSE’s, YGS’s and LYS’s on 11th- and 12th-grade science, mathematics, and language curricula, and also implemented document analysis on the General Certificate of Education (GCE) O Level Turkish, IGCSE English as a Secondary Language, 2010-2012 YGS and LYS1-3, and LYS5 documents to explore the content consistency among them. Using a stratified purposive sampling method, 86 teachers and 120 students were interviewed from natural sciences, mathematics, and language programs in public high schools and colleges in North Cyprus in the 2011-2012 academic year. Data were collected with a semi-structured interview technique, and a content analysis technique was used in data analysis. Content analysis was performed on the teachers’ and students’ responses. Results revealed that all public college teachers and students perceived consistency between the content of college curricula and the IGSCE, ‘A’ and ‘AS’ level exams, and almost all public high school teachers and students perceived inconsistency between YGS content and the content of 11th and 12th-grade curricula. Furthermore, a few public high school teachers and students thought that the content of 12th-grade curricula was inconsistent with LYS content. Moreover, English language teachers in public colleges and high schools thought that the contents of both the IGCSE English as a second language examination and the LYS5 English language tests were inconsistent with the content of English language curricula in both schools. Additionally, perceptions of teachers and students in public high schools and colleges revealed that these external examinations had wash-back effect on teaching and learning. The results also revealed that the form and content of teacher-made tests in public colleges were similar to IGSCE, ‘A’ and ‘AS’ level examinations, whereas in public high schools they were partially different from the YGS and the LYS. Document analysis of 2010, 2011, 2012 YGS, LYS1, LYS2, LYS3, LYS5 and mathematics, natural sciences (physics, biology, and chemistry), Turkish language and discourse, Turkish Literature, and English language textbooks were conducted. Results revealed extensive inconsistencies between YGS tests and the contents of 11th- and 12th-grades curricula that correlated with the perceptions of the public high school teachers and students. Inconsistencies were also detected between the LYS tests and the contents of 11th- and 12th-grades curricula. This finding conflicted with the perceptions of the majority of high school teachers and students. Additionally, it was found that the 2010, 2011 and 2012 LYS5 English language tests were 33%-36% inconsistent with both grades. Moreover, 33%-67% inconsistency was found between the writing section of the college language textbooks and the writing contents of GCE Turkish Ordinary level and Edexcel London Examination for IGCSE English as Second Language tests of 2010, 2011 and 2012. These findings were not in correlation with the perceptions of public high school and college English language teachers. As a result, it was found that participant teachers and students perceived high rate of inconsistencies between the contents of the external examinations and the curricula in use. Therefore, students put pressure on teachers to do test-oriented teaching, and teachers themselves felt obliged to help students to increase their achievements in these examinations. Due to this a very prevalent wash-back and adverse effect of external examinations were seen on teachers’ content selection and narrowing, on curriculum implementations, and on the tests that they made. Moreover, document analysis results also correlated with the perception of teachers and students about the inconsistencies between the contents of these very external examinations and the 11th and 12th Grade curricula. Therefore, modularization of YGS and LYS, and content alignment of these examinations to high school curricula were recommended. Furthermore, it was highly recommended to administer YGS at the end of Grade 10. Keywords: external examinations, curriculum, curriculum evaluation, document analysis, wash-back effect. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ÖZ: Yurt dışında yüksek öğrenim görmek isteyen tüm 17-18 yaşındaki Kıbrıslı Türk öğrencileri için Ortaöğretim Uluslararası Genel Sertifika (IGCSE) sınavı, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) oldukça önemlidir. Her yıl Kuzey Kıbrıs basınında Kıbrıslı Türk öğrencilerin YGS ve LYS sonuçları yayınlanmaktadır. Bu basın yayınlarında, Kıbrıslı Türk öğrencilerin YGS ve LYS sınavlarındaki başarıları Türkiye’de eğitim gőren Türkiyeli öğrencilerin başarıları ile karşılaştırılıp, Kıbrıslı Türk öğrencilerin başarılarının Türkiyeli öğrencilerin başarılarına kıyasla daha düşük olduğu ileri sürülmektedir. Bu duruma sebep olarak da Kuzey Kıbrıs’ta uygulanmakta olan eğitim sistemi gősterilmektedir. Diğer yandan Kuzey Kıbrıs’taki liselerde gőrev alan öğretmenler ve öğrenim gőren öğrencilerin gőrüşlerine gőre basında yer alan ve genel olarak toplum tarafından da oldukça düşük olarak algılanan sınav sonuçları aslında YGS ve LYS içerikleri ile liselerde uygulanan programların içerikleri arasındaki tutarsızlıktan kaynaklanmaktadır. Buna karşılık Kuzey Kıbrıs’taki devlet kolejlerinde görev alan öğretmenler ve öğrenim gören öğrenciler tarafından kolejlerin 9., 10., 11., ve 12. sınıflarında uygulanan öğretim programların içeriği ile bu sınıflara yönelik Pearson Edexcel tarafından verilen Ortaöğretim Uluslararası Genel Sertifika sınavlarının içerikleri arasında bire bir örtüşme olduğu ileri sürülmektedir. Ancak şimdiye kadar Kuzey Kıbrıs’ta, gerek lise öğretmen ve öğrencilerinin gerekse kolej öğretmen ve öğrencilerinin bu görüşlerini destekleyici herhangi bir bilimsel araştırma yapılmadığı tesbit edilmiş ve böyle bir çalışmanın gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu araştırma nitel bir çalışmadır. Çalışmada; IGCSE sınavı, YGS ve LYS gibi dış sınavların; Kuzey Kıbrıs’taki devlet liseleri ve kolejlerinin 11. ve 12. sınıflarında uygulanan matematik, fizik, kimya, biyoloji, dil ve anlatım, ve İngilizce programlarının içeriğine, öğretim ve öğrenim gibi uygulamalarına ve öğretmenlerin hazırladıkları sınavlara etkisini öğretmen ve öğrenci görüşleri açısından değerlendirmek ve ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada, problem ve genel amaç ile tutarlı olan nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. 2011-2012 akademik yılında, sistematik ve amaçlı örneklem yöntemleri kullanılarak; Kuzey Kıbrıs’taki devlet lise ve kolejlerinde fen, Türkçe- matematik, ve yabancı dil programlarında öğrenim gören 120 öğrenci ve 86 öğretmen ile bire bir görüşme yapılmıştır. Veriler yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmış ve veri analizinde içerik çözümlemesi tekniği kullanılmıştır. Öğretmen ve öğrenci cevaplarında içerik çözümlemesi tekniği uygulanmış ve sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır: Devlet liselerindeki öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre YGS devlet liselerinin 11. ve 12. sınıflarında uygulanan matematik, fizik, kimya, biyoloji ve dil ve anlatım içerikleriyle büyük oranda tutarsızlık göstermektedir. Bunun yanı sıra bazı öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre ise, LYS içerikleri de devlet liselerinin 11. ve 12. sınıflarında uygulanan matematik, fizik, kimya, ve biyoloji içerikleriyle tutarsızlık göstermektedir. Ancak öğretmen ve öğrenciler bu tutarsızlığın ne oranda olduğu konusunda fikir belirtmemişlerdir. Devlet lise öğretmen ve öğrenci görüşlerinin aksine, devlet kolejlerindeki öğretmen ve öğrenciler IGCSE sınavlarının içerikleri ile devlet kolejlerinde uygulanan matematik, fizik, kimya, ve biyoloji içeriklerinin tamamen tutarlı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Ancak, devlet lise ve kolejlerindeki öğretmen ve öğrenciler hem IGSCE İngilizce (ikinci dil) sınav içeriğinin hem de LYS5 İngilizce sınav içeriğinin devlet lise ve kolej dil müfredatlarının içerikleri ile tutarsız olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bundan dolayı, devlet lise ve kolejlerinde program uygulamalarının sınav-odaklı öğretim ve öğrenime dönüştüğü bulgusuna varılmıştır. Ayrıca, kolejlerde öğretmenlerin hazırladıkları sınavların biçim ve içerik açısından IGCSE sınav biçim ve içeriği ile bire bir benzeştiği, ancak devlet liselerinde öğretmenlerin hazırladıkları sınavların biçim ve içerik açısından YGS ve LYS biçim ve içeriği ile kısmi benzerlikler gösterdiği bulgularına da ulaşılmıştır. Bu bulgular; 2010, 2011, 2012 yıllarında uygulanan YGS, LYS, IGSCE İngilizce (ikinci dil) sınav içerik analizlerinin bu yıllarda devlet liselerinde okutulan fizik, kimya, biyoloji, matematik, geometri, Türkçe dil ve anlatım, Türk edebiyatı, İngilizce kitaplarının ve kolejlerinde okutulan İngilizce kitaplarının içerik analizlerinin karşılaştırmaları sonucunda da desteklenmiştir. Çalışmaya katılan devlet liselerindeki öğretmen ve öğrenciler YGS ve LYS gibi dış sınavların içerikleri ile devlet lislerinde uygulanmakta olan matematik, fizik, kimya ve dil içerikleri arasında büyük oranda tutarsızlık olduğunu vurgulamaktadırlar. Bu tutarsızlıktan dolayı öğretmenler, özellikle 12. sınıflarda uygulanan matematik, fizik, kimya, biyoloji ve İngilizce derslerinin içeriklerinde düzenlemeler yapmakta ve yaptıkları düzenlemelere; konuların sırasını değiştirmek, bir veya birkaç konuyu çıkarmak ya da kitaplarda yer alan konulara ekleme yapmak örneklerini vermektedirler. Öğretmenler; hem öğrencilerin uyguladığı baskı hem de yetiştirdikleri öğrencilerin sınavlarda başarılı olmalarını istemelerinden dolayı ders içeriğinde seçme, artırma veya daraltma yoluna gittiklerini belitmekte ayrıca, kendi hazırladıkları sınavları da bu sınavların içerik ve soru biçimlerine benzetmeye çalıştıklarını ve sınav-odaklı eğitim verdiklerini dile getirmektedirler. Bu durum; dış sınavların program içeriğini, uygulamalarını, öğretmen ölçme ve değerlendirmelerini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, özellikle YGS’nın 10. sınıf sonunda verilmesi, ayrıca hem YGS hem de LYS konularının lise müfredatıyla bire bir örtüşmesini sağlamak amacıyla sınavların konu yelpazesinin daha geniş tutulması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: dış sınavlar, eğitim programları, program değerlendirme, içerik analizi, sınav-odaklı eğitim.
Doctor of Philosophy in Educational Sciences. Thesis (Ph.D.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of Educational Sciences, 2014. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Yaratan.
Keywords: Educational Sciences; High Schools - Examinations; External Examinations, Curriculum, Curriculum Evaluation, Document Analysis, Wash-Back Effect