Kamilleşen Beşeriyet - Asgerov, Şahlar (My University, 2016)
[Abstract Not Available]
Okurlara sunulan “Kamilleşen Beşeriyet” kitabı üç sene önce yayınlanmış, “Kamilleşen Düşünce” kitabının bilimsel temeli korunarak yapısal ve konu bakımından yenilenmiş ve zenginleştirilmiştir. Kitabın konusu, felsefi kapsamı genişletildiğinden yeni başlık altında sunulmaktadır. Kitapta, ekonomik, sosyal, siyasal ve manevi hayatın bir takım meselelerini daha derinden araştırabilmek için yeni ölçüt kullanılmıştır. Yeni ölçüt olarak, yapılması gereken işin yapılan kısmının, yapılmayan kısmına olan oranı esas alınmıştır. Bu ölçütün yardımıyla gezegenin bazı makroekonomik verilerini ilk defa tablo olarak değil, grafik şeklinde sunmak mümkün olmuştur. Bu metot, gezegenin olduğu kadar herhangi bir devletin gelişim dinamiğini izleme, onu denetleme, gelecek stratejisini belirleme imkanı sunmaktadır. Kitapta ikinci dünya ülkesinden birinci dünya ülkeleri sırasına geçmenin gerekli ve yeterli şartları da belirlenmiştir. İleri sürülen kavram bir ülkenin gelişmesine, hem de gezegenin ekonomik potesialını kontrol etmeye, geleceğe giden yolun doğrusunu seçmeye izin verir. Beşer tarihi, yeni ölçütün ışığında açık şekilde iki devreye ayrılmaktadır. Birinci devirde, dünyada gerçekleşen sosyal süreçlerin geneli, kişisel menfaatler doğrultusunda, istem dışı düşüncenin sayesinde gerçekleşmiştir. İkinci devirde sosyal süreçlerin geneli, toplumsal menfaatin, zeka gücünün bilinçli düşüncenin etkisiyle gerçekleşmektedir. Geçişin dinamiği ve geleceğe giden yolun sonu da kitapta tartışılmaktadır. Kitap pedagojik, sosyal felsefe alanında çalışan, beşeri sivilizayonun gelişim prensipleriyle ilgilenen uzmanlar ve geniş okuyucu kitlesi için kaleme alınmıştır. Kitabın editörü Türk Ajansı Kıbrıs’ın Yönetim Kurulu üyesi ve eski Başkanı, gazeteci Emir Ersoy’dur. Kitabın Türkçe çevirisi ise Türkiye'nin Marmara Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı alanında yüksek lisan eğitimi alan magistirantı Arzu Orucova’ya aittir. Kitabın ön sözü KKTC II cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından yazılmıştır. Kitabın türkçe hazırlanmasının destekçilerinden biri Doğu Akdeniz Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunu Cafer Mansimi’dir.
Keywords: Sosyal felsefe; Beşeri sivilizayonun gelişim prensipleri; Kültür ve Maneviyat; Değer ve Uyum; Değerlendirme Modeli; Yeni Ölçüt; Kamillik Faktörü; Bilginin Değerlendirilmesi; Dünya ve Eğitim Sistemi; Öğrenci - Öğretmen Oranı; Yükseköğretimin Kapsam Emsali; Yükseköğretim Kurumlarında Profesör Görevi; Üniversitelerin Reytinginin Grafiği; Bilim ve Eğitim Ortamı; Gelişim, Teknoloji ve Bilim Vahdeti; Ekonomi ve Yönetim; Doğru Kararların Hikmeti; İnsani Gelişme Endeksi; Menfaatlerin Mücadelesi; Yönetim ve Kamillik; Ekonomi ve Kültür; Rüşvet; Sosyal Dinamik; Sürdürülebilir İnsani Gelişme; Faaliyette Başarı Kıtlığı; Devlet Makinesinin Üç Bardak Modeli; Açık Toplum; Tarih sonrası ve Adalet; Allah’ın İspatı; Sonuncu Peygamber; Ortalama Yaşam Süresi; Düşünce Tarzı; Nereye Gidiyor Bu Dünya?; Mutluluğa Giden Yol; Şahlar Əsgərov; Şahlar Asgerov; Kamilleşen Beşeriyet; Cafer Mansimi; Cəfər Mənsimi; Jafar Mansimi; Cefer Mensimi; Emir Ersoy; Eğitim ve felsefe; Şahlar Əsgərov kitab; Mehmet Ali Talat; Emirullah Mehmetov; Arzu Orucova