Primipar Gebelerin Doğum Şekli Tercihlerini Etkileyen Etmenlerin Belirlenmesi - Temizkan, Emine (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2018)
ÖZ: Sezaryen endikasyonları dışında gebelerin tercihi ile yapılan sezaryen doğumlar, ana-çocuk sağlığını olumsuz etkilemektedir. Gebelerin doğum şekli tercihini etkileyen etmenlerin bilinmesine gereksinim vardır. Araştırma, primipar gebelerin doğum şekli tercihlerini etkileyen etmenlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Eylül 2017- Şubat 2018 tarihleri arasında Gazimağusa‟da bulunan bir kamu hastanesine ve bir özel hastaneye başvuran primipar gebeler oluşturmuştur. Gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden ve araştırma kriterlerine uyan 102 gebe araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler, Gebe Tanıtıcı Özellikler Formu, Obstetrik Öykü Formu ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği Doğum Korkusu ve Doğuma Hazır Oluş Alt Boyutları ile toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 18.0 Windows Paket Programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, ki-kare, ortalama, standart sapma, t-testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan gebelerin %76,47‟sinin vajinal doğumu, %23,53‟ünün sezaryen doğumu tercih ettiği bulunmuştur. Vajinal doğumu tercih eden gebelerin, %84.62‟si doğal olduğu için, sezaryen doğum tercih eden gebelerin %58.33‟ünün doğum ve ağrıdan korktuğu için tercih ettikleri belirlenmiştir. Gebelerin yaş grubu, eğitim durumu, çalışma durumu, ekonomik durum, ikamet edilen yer ve aile tiplerine göre doğum tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Gebelerin gebelik haftaları incelendiğinde, 38 hafta öncesine göre 38 hafta ve sonrasında sezaryen doğum tercihinin arttığı bulunmuştur (p=0.019; p<0.05). Gebeliği isteme, gebeliğin planlı olması, doğuma yönelik bilgi alma, bebeğin cinsiyeti ve hastane tercihlerine göre doğum tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Doğum korkusunun doğum şekli tercih etmede etkili olduğu (p=0.000), doğuma hazır oluşun ise etkili olmadığı (p=0.953) bulunmuştur (p>0.05). Sonuç olarak, 38. gebelik haftasından sonra, gebelerin doğum korkusu düzeyleri doğum şekillerini tercih etmelerinde önemlidir. Gebelere 38. gebelik haftasından önce, doğum korkusunu azaltacak girişimler uygulanarak, vajinal doğum tercih etmeleri sağlanabilir. Bu girişimleri planlarken kadınların doğum şekli tercihleri gözönünde bulundurulmalıdır. Anahtar Kelimeler: Primipar, Doğum Şekilleri, Doğum Şekli Tercihleri

Out of indication cesarean preference affects mother-child health negatively. Therefore, it is necessary to know the factors that affect the choice of birth type of the pregnant women. The research was conducted to determine the factors affecting the birth type preferences of primiparous pregnancies. The universe of the study is created primiparous pregnancies who admitted to a state hospital and a private hospital in Famagusta between September 2017 and February 2018. Hundred and two pregnant women who agreed to voluntarily participate the research and who provides the research criteria constituted the sample of the research. The data were collected with Pregnancy Introducing Features Form and Obstetric Story Form and the Prenatal Self Evaluation Questionnaire Fear of Birth Subscale and Birth Preparedness Subscale. The data of the research were evaluated with SPSS 18.0 Windows Package Program. Frequency, chi-square, mean, standard deviation, t-test were used in the evaluation of the data. It was found that 76.47% of pregnant women prefer vaginal birth and 23.53% prefer cesarean delivery. 84.62% of pregnants preferred vaginal birth because of it‟ s natural, 58.33% of pregnants preferred cesarean delivery because of they afraid of birth and pain. There wasn‟ t statistically a significant difference between birth preferences according to age, education, working status, place of residence and family type of pregnant women (p>0.05). When gestational weeks were examined, 38 week and after pregnants were prefered more cesarean birth than 38 weeks before pregnants (p=0.019; p<0.05). It was determined that there was no difference between birth preference according to pregnancy demand, planning of pregnancy, obtaining birth-oriented information, gender of the baby and preferences of hospitals (p>0.05). It was found that birth fear was effective in determining birth preference (p=0.000) and birth preparedness wasn‟t effective (p=0.953) (p>0.05). As a result, after the 38th gestational week, the levels of fear of birth are important in choosing birth types. Attempts which reducing fear of birth, should applied before 38th week pregnancy to ensure vaginal birth preference. When planning these initiatives, women's preferences for birth type should be considered. Keywords: Primiparas, Birth Type, Birth Type Preferences
Hemşirelik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, 2018. Eş-TEz Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Handan Sezgin ve Tez Danışmanı: Prof. Dr. Samiye Mete.
Keywords: Primipar; Doğum Şekilleri; Doğum Şekli Tercihleri; Primiparas; Birth Type; Birth Type Preferences