Üniversite Öğrencilerinin Flört Şiddetine Yönelik Tutumlarının Aile İşlevleri ve Bazı Demografik-Özlük Değişkenlere Göre İncelenmesi - Köşker, Feyzanur (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2021)
ÖZ: Bu araştırma üniversite öğrencilerinde flört şiddetine yönelik tutumlarının arkasındaki ailesel dinamikleri ortaya koyma amacını taşımaktadır. Araştırma 2020- 2021 eğitim öğretim yılında Doğu Akdeniz Üniversitesinde eğitim gören 179’u kadın 126’sı erkek toplam 305 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu, Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve Flört Şiddeti Tutum Ölçeği (FŞTÖ) kullanılmıştır. Bu araştırma betimsel nitelikte bir nicel çalışma olarak tasarlanmıştır. Tüm veriler SPSS 22 paket programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Araştırmada sağlıksız aile işlevlerine sahip bireylerin flört şiddetine yönelik daha destekleyici bir tutuma sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda aile işlevinin flört şiddetine yönelik tutumu yordayıp yordamadığı incelendiğinde gereken ilgiyi gösterme ve iletişim alt boyutlarının flört şiddetine yönelik tutumu %26 oranında yordadığı bulunmuş, ailesi gereken ilgiyi gösterme ve iletişim işlevini yerine getiren bireylerin diğer bireylere göre flört şiddetine yönelik tutumlarının, flört şiddetini desteklemediği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların flört şiddetine yönelik tutum ölçeği puanları ile cinsiyet, şu anki ilişkilerinde şiddete maruz kalma. şu anki ilişkilerinde şiddete başvurma, geçmişteki ilişkilerinde şiddete maruz kalma, geçmişteki ilişkilerinde şiddete başvurma, yaş, yerleşim yeri, anne-baba ilişki durumları, aile tipi, babanın anneye şiddet gösterme durumu, annenin babaya şiddet gösterme durumu, aile huzuru algısı, babanın aile üyelerine karşı tutumu, annenin aile üyelerine karşı tutumu, yaşanılan bölge gibi demografik değişkenler arasında anlamlı bir fark bulunmuş; şu an ve daha önce romantik ilişki içersinde bulunma, kardeş sayısı, kaçıncı çocuk oldukları gibi demografik değişkenler arasında ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Tüm bulgular değerlendirildiğinde öğrencilere akademik eğitimin yanında okullarda empati, kişilerarası iletişim becerileri geliştirme, değerler, flört iletişimi, şiddet, akran zorbalığı, hayır diyebilme, özgüven, cinsellik, yaşam doyumu, problem çözme becerisi gibi konularda rehberlik hizmeti sunabilecek Okul psikolojik danışmanlarına aktif çalışabilecekleri olanaklar sağlayarak öğrencilerin genç yetişkinlik dönemlerini daha sağlıklı yaşayabilmelerine yardımcı olmak gerekmektedir. Bu tutum ve davranışları kapsayan bir yönerge oluşturularak hem aileler hem de öğrenciler için önleyici ve koruyucu rehberlik hizmetleri desteklenmeli ve özendirilmelidir. Ayrıca gençlere hangi tutum ve davranışların flört şiddeti olduğu, bireylerin flört şiddetinden kendilerini nasıl koruyabilecekleri, sağlıklı aile işlevlerinin önemi konularında duyarlılık oluşturulmalıdır. Anahtar Kelimeler: Flört, Şiddet, Flört Şiddeti, Flört Şiddeti Tutumu, Aile İşlevi
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Alim Kaya.
Keywords: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Üniversite Öğrencileri--Flört; Flört; Şiddet; Flört Şiddeti; Flört Şiddeti Tutumu; Aile İşlevi