Natural Gas Monetization Approaches: The Case of Cyprus - Yeşilada, Ali (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2020)
Natural gas is a highly efficient energy source that tends to increase demand worldwide. One of the most important reasons for this is that it is a clean and environmentally friendly energy source. In addition, ng, which has a wide usage area for transformation sector, such as electricity generation to heating and it has very low greenhouse gas emission. Natural gas in the exclusive economic zone of Cyprus will be ready for production in the coming years. The fact that the amount of natural gas found is above the needs of the island is an important opportunity to export it for the prosperity of the whole country. This shows that the export revenues of the whole island will certainly rise and current account deficits decline. The objective of this thesis is to decide the export routes to be followed by Cyprus in order to monetize the gas reserves and to determine the most cost-effective export option. To achieve the result, liquefied natural gas (LNG) and pipeline methods, which are the two most important natural gas export options were chosen. Firstly, the cost required to establish a LNG facility was calculated, but it was estimated that it is financially not viable. Later, the pipeline export option was handled and two different routes were envisaged. Briefly these routes are Cyprus-Turkey and Cyprus-Europe. Finally, it has been decided that the most finacially feasible option in terms of cost of capital expenditures is to divert the pipes to Turkey. Keywords: Natural Gas, LNG, Pipeline routes, Cyprus, Turkey, Europe.

ÖZ:Doğal gaz, dünya çapında talebi artış eğiliminde olan ve verimliliği en yüksek olan yakıtlardan biridir. Doğalgaz enerji üretiminin temel girdisidir. Bunun en önemli sebeplerinden biri, temiz ve çevre dostu enerji kaynağı olmasıdır. Ayrıca elektrik üretiminden ısınmaya kadar uzanan geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca, doğal gaz diğer enerji kaynaklarına göre daha az sera gazı emisyonuna sahiptir. Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde bulunan doğalgaz kaynakları, önümüzdeki yıllarda üretime ve ihracata hazır hale gelecektir. Keşfedilen doğalgaz miktarının adanın ihtiyaçlarını aşıyor olması, Kıbrıs için önemli bir ihracat potansiyeli yaratmaktadır. Bu rezervin büyük olması, önemli bir fırsat olarak adanın ihracat gelirlerinin artacağını işaret etmektedir. Bu tezin amacı, doğal gazın paraya çevrilebilmesi için Kıbrıs’ın izleyeceği ihracat yollarını belirleyip, finansal olarak en uygun yatırım maliyetine sahip olan ihracat seçeneğini belirlemektir. Yatırım maliyetinin finansal rantabilitesi sayesinde yatırımcıların ihracat seçenekleri üzerinden ya sıvılaştırılmış doğalgaz terminali inşaası, ya da doğalgaz iletim hattı döşenmesi seçeneklerinden birisini seçebilecekleri bu çalışma sayesinde anlaşılmış olacaktır. Sonuca ulaşabilmek için iki en önemli doğalgaz ihracat yöntemleri olan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve boru hattı (Doğalgaz İletim Hattı) yöntemleri seçilmiştir. İlk olarak, bir LNG terminali inşa etmekiçin gerekli yatırım maliyeti hesaplanmış fakat ortaya çıkan yatırım miktarı yüksek olduğu öngörülmüştür. Daha sonra, boru hattı ile ihracat yöntemi ele alınmış ve iki farklı güzergâh öngörülmüştür. Güzergahlara kısaca değinecek olursak, Kıbrıs-Türkiye ve Kıbrıs-Avrupa olarak belirlenmiştir. Son olarak, Türkiye’ye uzanacak boru hattının yatırım maliyeti açısından en uygun ihracat seçeneği olacağı sonucuna varılmış ve bu yönde karar verilmesinin finansal olarak daha rantabıl olacağının altı çizilmiştir. Anahtar Kelimeler: Doğalgaz, Sıvılaştırılmış Doğalgaz, Boru Hattı güzergahları, Kıbrıs, Türkiye, Avrupa
Master of Science in Economics. Institute of Graduate Studies and Research. Thesis (M.S.) - Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2020. Supervisor: Prof. Dr. Vedat Yorucu.
Keywords: Natural gas-Economics-Cyprus; Natural gas-Economic aspects-Cyprus; Gas industry; Petroleum-resource economics; Energy Economics-Mediterranean Region; Natural Gas; LNG; Pipeline routes; Cyprus; Turkey; Europe; Economics