KKTC HUKUKU’NDA YASAL VE İRADİ MİRASÇILIĞIN KAZANILMASI VE KAYBEDİLMESİ - Rodoslu, Emine Koçano (My University, 2018)
Bu çalışmada, KKTC Hukuku’nda yasal ve iradi mirasçılık, yasal düzenlemeler ile birlikte Yargıtay uygulaması da esas alınarak incelenmiştir. Yasal ve iradi mirasçılığın düzenlendiği Vasiyetnameler ve Veraset Yasası hükümleri ele alınmış ve bu bağlamda, yasal mirasçılar ve miras payları, saklı paylı mirasçılar ve saklı pay oranları ile mirasta denkleştirme kurumu değerlendirilmiştir. Ayrıca söz konusu Yasa’da, miras bırakana vasiyetname düzenleyerek ölümünden sonra terekesinde yer alacak malvarlığı hakları üzerinde hak sahibi olmasını istediği kişi veya kişileri ölüme bağlı hukukî işlem yaparak belirleme hakkı tanınmıştır. Bu çerçevede, vasiyetname düzenleme ehliyeti ve vasiyetname düzenleme şekline kısaca değinilmiştir. Son olarak, mirasçılık sıfatının kaybedilmesine yol açan durumlar üzerinde açıklamalar yapılmıştır.
Keywords: Hukuk