İngilizlerin Doğu Politikasının Sonu: Sevr Anlaşması - Turhan, Turgut (Kıbrıs Gazetesi, 2011)
Osmanlı İmparatorluğunun 10 Ağustos 1920 tarihinde imzaladığı Sevr Antlaşması, I. Dünya savaşı sonrasında müttefiklerce hazırlanan ve hemen hemen her maddesi İngilizlerce dikte ettirilmiş olan bir “sözde barış antlaşması”dır. İtalya hariç, imzalayan devletlerin parlamentolarından geçmediği için hukuken uygulanma gücünü kazanamamış olan Sevr, bir uluslararası hukuk metni olarak da “sözde bir antlaşma”dır ve hiç bir zaman uygulanmamıştır.
Keywords: Osmanlı İmparatorluğu - Sevr Anlaşması; Birinci Dünya Savaşı - Sevr Anlaşması; Türkiye - Tarih - Sevr Anlaşması (1920)