AVRUPA BİRLİĞİ'NDE DEVLET YARDIMLARININ DENETİMİ - Gündüzler, Ulaş (My University, 2015)
Avrupa Birliği, üretim faktörlerinin serbestçe dolaştığı ve rekabetin korunduğu bir İç Pazar oluşturmayı hedeflemektedir. Serbest dolaşım önündeki en büyük engellerden biri de, üye devletlerin kendi üreticilerine sağladığı devlet yardımlarıdır. Üye devletler, kendi üreticilerine çeşitli şekillerde ve yardım yaparak, onların rekabet gücünü artırmakta, bu da dolaylı olarak üye devletler arasındaki ticareti etkilemektedir. İç Pazarın etkin bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan devlet yardımları- nın denetimi, Komisyon, Avrupa Birliği Adalet Divanı ve ulusal mahkemelerden oluşan bir mekanizma ile sağlanmaktadır. Bu mekanizma hem İç Pazardaki rekabetin korunması hem de ekonomik kalkınma hedefleri arasında bir denge yaratmayı hedeflemektedir.
Keywords: Siyasi Bilimler