An Empirical Evaluation of Waste Treatment and Management in a Tourism-dependent Destination: Evidence from North Cyprus - Karandish, Farideh (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2019)
This study aims to explore the policies and strategies that are in place to manage the waste materials which is a significant aspect of environmental protection and environmental quality Nowadays, tourism is evolving rapidly as the concept of sustainability and green tourism are becoming the major challenges for tourism related institutions and agents. Waste management and waste processing has remained the most pressing challenge for the communities as well as local governments. The main impetus behind such evolution is the change in the demand and supply side of tourism Declining biodiversity, global warming, migration and waste production are some of the examples of real challenges that tourism sector cannot ignore. In this context, island states, including TRNC, which are highly dependent on tourism need to pay attention and come up with strategies to sustain their environment against the negative impacts of waste product by the communities themselves and tourists. Therefore, one of the areas that destinations such as Famagusta can focus is the issue of ‘waste management’. The question is that while Famagusta is highly dependent on tourism, and waste production is increasing day-by-day, what types of measures are in place to achieve minimization of waste production? For the purpose of this study, a qualitative/inductive method was administered and data collection approached through in-depth interview with 10 respondents from different public sector institutions who are involved in waste management and environmental issues. About 23 interview questions with semi-structured nature were presented to the respondents. The study explored that waste management in Famagusta entangled with several challenges faced. Keywords: waste management, waste education, environmental and waste challenges, tourism, local government, Famagusta/TRNC.

ÖZ: Bu araştırma, çevresel korumanın ve çevre kalitesinin en önemli yönü olan atık malzemelerin yönetimi için mevcut politika ve stratejileri araştırmayı amaçlamaktadır. Günümüzde, hızla gelişen ve değişen turizm sektöründe sürdürülebilirlik kavramı ve yeşil turizm turizm sektörde bulunan acenteler ve kurumlar için en büyük zorluklar haline gelmektedir. Atık yönetimi ve atık işleme, yerel yönetimlerin yanı sıra toplumalar için de en acil ve hızlı bir şekilde çözümlenmesi gereken zorluklardandır. Bu durumun arkasındaki en önemli faktörlerden birisi turizm sektöründeki arz ve talep oluşan değişimdir. Turistler yeşil turizm talep etmekte ve tedarikçilerin turistlerin taleplerine cevap verememektedir. Bu gelişmeler içerisinde yaşanan, çevresel zorluklar, endüstrileri çevreci ve ekolojistler tarafından bütün bu zorlukların üstesinden gelme çağrısına cevap vermeye zorladı. Biyoçeşitliliğin azalması, küresel ısınma, göç ve atık üretimi, turizm sektörünün göz ardı edemeyeceği en büyük sorunlarından bazılarıdır. Bu bağlamda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil olmak üzere, gelir kaynağı turizme bağlı olan ada devletlerinin, toplumların ve turistlerin atık ürünlerinin olumsuz etkilerine karşı çevrelerini sürdürme stratejileri geliştirmeleri gerekmektedir. Bu sebeble, Gazimağusa gibi bölgelerde odaklanabilecek alanlardan biri de 'atık yönetimi' konusudur. En önemli soru, Gazimağusa'nın turizme büyük oranda bağımlı olmasına ve atık üretiminin gün geçtikçe artmasına rağmen, atık üretiminin en aza indirilmesi için ne tür önlemler alındığıdır? Bilmeliyiz ki, turizmin geleceği sağlıklı bir çevreye bağlıdır. Bu çalışmanın amacına uygun olarak, nitel / endüktif bir yöntem uygulanmış olup, atık yönetimi ve çevresel konularda yer alan farklı kamu kurumlarından 10 katılımcı ile derinlemesine görüşme yoluyla veri toplama çalışmaları yapılmıştır. Katılımcılara yarı yapılandırılmış nitelikte 23 görüşme sorusu sunulmuştur. Çalışmanın sonuçları, Gazimağusa'daki atık yönetiminin, atık eğitimi ve atık yönetimi konusundaki farkındalık eksikliğini, kamu kurumlarında atık malzemelerle başa çıkacak kaynakların bulunmaması bunun yanısıra, atık ve ihlal ile ilgili kurallar ve düzenlemelerin de dahil olduğu çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ortaya çıkarmıştır. Anahtar Kelimeler: Atık yönetimi, Atık eğitimi, Çevresel ve atık zorlukları, Turizm, Yerel yönetim, Gazimagusa/K.K.T.C.
Master of Science in Tourism Management. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2019. Supervisor: Prof. Dr. Habib Alipour.
Keywords: Tourism Faculty; Hazardous waste management industry--Waste Management--Green Tourism--Cyprus (Turkish Republic of Northern Cyprus, 1983-); Waste management; waste education; environmental and waste challenges; tourism; local government; Famagusta/TRNC