VÜCUTTAN ÖRNEK ALMA İŞLEMİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ VE ANAYASAYA UYGUNLUĞU - Aksoy, Pervin İpekçioğlu (My University, 2013)
Ceza muhakemesinde vücuttan örnek alma, elde edilen delilleri değerlendirmekbakımından birçok soruşturma ve kovuşturma kapsamında sıkça başvurulan bir işlemdir.Vücuttan örnek alma; olaydan geriye kalan belirtilerle, şüpheli, sanık veya diğer muhakeme süjelerinin vücutlarından alınan örneklerin karşılaştırılması olanağını sağlayan birdelil değerlendirme aracıdır. Her ne kadar delil değerlendirme aracı olarak nitelendirilen bir işlem söz konusuolsa da, CMKda bu işlemin uygulanması sıkı koşullara bağlanmıştır. Vücuttan örnekalma işleminin salt bir soruşturma aracı mı, yoksa bir koruma tedbiri mi olduğu bazıkurumların değerlendirilmesinde ayrı bir önem taşır. Nitekim bu işlemin hukukî niteliğinin belirlenmesi; şüpheli ya da sanığın vücudundan incelemeye olanak tanıyan örneklerin rıza olmaması durumunda zorla alınıp alınmayacağı ve şüpheli veya sanığın AYmd. 38/5de güvence altına alınan susma hakkı nı ihlal edip etmeyeceği sorununa daçözüm getirecektir.
Keywords: Adli Tıp; Beşeri Bilimler; Hukuk