1985 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ANAYASASI’NA GÖRE OLAĞANÜSTÜ DURUMLARIN KAPSAMI - Ekinci, Bezar Eylem (My University, 2020)
1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Anayasası’nın Dördüncü Bölümü’nde “Olağanüstü Durumlar” düzenlenmektedir. Anayasa’da olağanüstü durumlar, üç maddede yer almaktadır. Bunlar, tabii afet ve ağır ekonomik bunalım nedeniyle; şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması nedenleriyle ilân edilen olağanüstü durumlar ya da sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halidir. İlk olarak olağanüstü durumların nasıl düzenlendiği ele alınacaktır. Ardından olağanüstü durumlarda temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması açıklanacaktır. Son olarak, Anayasa’ya göre olağanüstü durum işlemlerinin yargısal denetimi incelenecektir.
Keywords: Sıkıyönetim; Olağanüstü Durumlar; KKTC Anayasası; Yargısal Denetim; Temel Haklar