ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINDA COĞRAFYA ANLATIM BECERİSİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ANLATIMLA GELİŞTİRİLMESİ - Erbilen, Süheyla Üçışık; Tuna, Fikret (Marmara Üniversitesi, 2004)
Bu çalışmada “ortaöğretim kurumlarında coğrafya anlatımının bilgisayar destekli anlatımla geliştirilmesi” amaçlanmaktadır. Buna göre, bilgisayar destekli anlatım incelenerek coğrafya eğitiminde kullanımı üzerinde sonuca ulaşmaya çalışılmış ve günümüzün gelişmiş ülkelerinde hayatın her alanında ve özellikle eğitimde önemli bir yer tutmuş olan bilgisayarların ülkemizde “coğrafya anlatım becerisini geliştirmede” uygulanması ortaya konmaya çalışılmıştır.. Bu yönüyle çalışma, var olan yöntem ve teknikler yanında coğrafya eğitimine güncel ve çağdaş bir yöntem getirmeyi amaçlamıştır. Araştırmada belirtilen amacı gerçekleştirmek için nicel araştırma yöntemlerinden olan, ikişer bölümden oluşan iki ayrı anket formu kullanılmıştır. Bu anketlerden ilki öğrencilere diğeri ise öğretmenlere yönelik hazırlanmış ve İstanbul ili Silivri ilçesi sınırları içerisinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Silivri Lisesi’nde uygulanmıştır. Anketlerin ilk bölümlerinde öğrenci ve öğretmeni tanıtıcı temel bilgiler alınırken ikinci bölümlerinde ise bilgisayar destekli anlatım ile ilgili tutumu belirleyici sorulara cevaplar istenmiştir. Yapılan anket çalışmalarının MS Excel yardımı ile değerlendirilmesinin ardından Bilgisayar Destekli Eğitimin (BDE) Klasik Derse (KD) göre büyük avantajlar taşıdığı ve faydalar sağladığı sonucuna varılmıştır. BDE’nin faydaları sonuç bölümünde sıralanmıştır.
The file in this item is the publisher version (published version) of the article.
Keywords: Coğrafya, ANLATIM, BİLGİSAYAR DESTEKLİ