Pelargonium quercetorum Agnew. bitkisinin antioksidan aktivitesinin belirlenmesi - Karatoprak, Gökçe Şeker; Fırat, Mehmet; Koşar, Müberra (My University, 2018)
Amaç: Antiparaziter olarak geleneksel kullanımı mevcut olan Geraniaceae familyasına dahilPelargonium quercetorum Agnew.’in toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesininaraştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: P. quercetorum'un toprak altı kısımlarından hazırlanan%70 metanol ve %11 etanol ekstreleri ile toprak üstü kısmından hazırlanan %70 metanolekstresinin toplam fenolik, flavonoit ve flavonol içerikleri spektrofotometrik olarakincelenmiştir. Ekstrelerin antioksidan aktivitelerini belirlemek amacıyla 1.1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH?) ve 2.2’-azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6- sulfonik asit) (ABTS+?) radikalsüpürücü etkileri, Fe(III)’ü Fe(II)’ye indirgeme özellikleri ve demir(II) şelat (kelat) aktiviteleriincelenmiştir. Bulgular ve Sonuç: %70 Metanol kök ekstresinin toplam fenolik ve flavonoit(242.29 ± 5.52 mgGAE/gekstre, 64.95 ± 2.93 mgCA/gekstre) içerik bakımından zengin olduğu veantioksidan aktivite deneylerinde de güçlü etki gösterdiği belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi