Multipl Sklerozlu Hastalarda Solunum Kas Kuvvetinin Solunum Fonksiyonlarının ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi - Muhtaroğlu, Musa (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2016)
The aim of this study is to analyse the muscle strength, respiratory function and quality of life evaluation in Multiple Sclerosis patients comparing with the healthy volunteers in Turkish Republic of Northern Cyprus. This study included patients living in TRNC and diagnosed with Multiple Sclerosis by a neurologist and randomly selected control group of healthy individuals. To determine the number of people to include in the sample were assessed by power analysis. Based on the power analysis, 24 Multiple Sclerosis patients versus 24 healthy subjects (control group) determined and were assessed after the study began. The study included individuals with a age range of 18-65, whereas orthopedic, neurological disorders, severe respiratory, central, peripheral, vascular disorders and uncontrolled metabolic problems, vision problems, hearing and speech impairments were not included. Demographic characteristics of individuals and physical characteristics (age, height, weight, body mass index) were recorded. To evaluate health-related quality of life questionnaire SF-36 was applied. To determine the respiratory muscle strength a portable device MicroRPM was used. For respiratory function tests portable Futurmed Discovery 2 Spirometer was used. All these tests were done to the control group also. For evaluation and statistics SPSS-20 software package for windows was used. Evaluation results were given as arithmetic mean ± standard deviation (X ± SD). Independent samples t-test was used to compare means between groups. Statistical significance was taken as p <0.05 for all analyses.

ÖZ: Bu çalışmanın amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yaşayan Multipl Skleroz tanısı konmuş hastalarda solunum kas kuvveti, solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi değerlendirilmesi ve sonuçlarının sağlıklı bireylerle karşılaştırılmasıdır. Çalışma KKTC’de yaşayan ve uzman doktor tarafından MS tanısı konmuş bireylerden oluşturulan çalışma grubundan ve aynı fiziksel özelliklere sahip sağlıklı bireylerinden oluşturulan kontrol grubundan ibarettir. Gruplara alınan kişi sayısının belirlenmesinde güç analizinden faydalanılmıştır. Evren içerisinde örnek büyüklüğü %95 güven aralığı ve %80 güç ile her gurupta en az 24 birey belirlendikten sonra çalışmaya başlandı. Çalışmaya, 18-65 yaş aralığında olan bireyler dahil edilirken, ortopedik ve MS dışında nörolojik bir rahatsızlığa sahip olan, ciddi respiratuar, santral, periferal, vasküler ve kontrolsüz metabolik problemleri bulunan, ciddi görme, duyma ve konuşma bozuklukları olan bireyler dahil edilmemiştir. Çalışmaya alınan bireylerin demografik, fiziksel özellikleri, (yaş, boy, kilo, beden kütle indeksi) ve sigara kullanımları kaydedilmiştir. Sağlıkla ilgili yaşam kalitesini değerlendirmek amacı ile KF-36 anketi uyguladı. Solunum kas kuvvetinin belirlenmesinde elle taşınabilir (Micro RPM Micromedical Ltd, Kent,UK) cihazı ile solunum kas kuvveti testi yapılmıştır. Solunum fonksiyon testleri Futuremed Discovery-2 taşınabilir spirometre cihazı ile yapıldı. Tüm bu değerlendirmeler kontrol grubu içinde yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS-20 for Windows paket programı kullanıldı. Değerlendirme sonuçları aritmetik ortalama ± standart sapma (X± SD) olarak verilmiştir. Ölçümle belirtilen değişkenlerin karşılaştırılmasında ise "Bağımsız Gruplarda t-testi" kullanıldı.İstatistiksel anlamlıklık düzeyi tüm analizler için p<0.05 olarak kabul edildi.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehtap Malkoç.
Keywords: Solunum kas kuvveti testi; Solunum fonksiyonları testi; Multipl Skleroz; KF-36 anketi; Respiratory muscle strength test; respiratory function tests; Multiple Sclerosis; SF-36; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon