Oyun Temelli Öğretim Yönetiminin İlköğretim 1. Sınıf Öğretmenleri Tarafından Değerlendirilmesi - Şumrut, Mehdiye (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Bu çalışmada, İlköğretim 1. Sınıf öğretmenlerinin “Oyun Temelli Öğretim Yöntemi” ile ilgili görüş ve düşüncelerini ortaya koymak ve yapılan önceki çalışmalar ışığında da nitelik açıdan literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada daha derin bilgilere ulaşmak ve görüşleri desteklemek için araştırma konusu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde kullanılan görüşme soruları literatür taranarak elde edilen bilgiler ve konuyla yapılan araştırmalarda kullanılan veri toplama araçları esas alınarak araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Yarı yapılandırılmış sorulara uzman görüşü alınarak son hali verilmiş ve mülakatlarda uygulanmıştır. Bu yöntemle İlköğretim 1. Sınıf öğretmenliği tecrübesine sahip olan 12 öğretmenle çalışılmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakatlardan elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarında öğretmenlerin etkili öğretimi sağlamak için oyun temelli öğretimi kullandıkları, bunun sayesinde de öğrencileri derse kazandırdıkları, aktif katılım sağladıkları ve dersin daha kolay kavratıldığı bulguları ön plana çıkmıştır. Araştırmanın bulguları ilgili literatür doğrultusunda tartışılmış ve yorumlanmıştır. Son olarak araştırmanın sonuçları özetlenmiş, uzmanlara ve araştırmacılara öneriler verilmiştir.

In this study, it is aimed to reveal the opinions and thoughts of primary school 1st grade teachers about "Game-Based Teaching Method" and to contribute to the literature in terms of quality in the light of previous studies. In the research, literature review and semi-structured interview technique, which are qualitative research methods, were used. In order to reach deeper information and support opinions in the research, a literature review was conducted on the research topic. The interview questions used in the semi-structured interviews were created by the researcher based on the information obtained by scanning the literature and the data collection tools used in the research on the subject. Semi-structured questions were finalized by taking expert opinion and applied in the interviews. With this method, 12 teachers who had primary school 1st grade teaching experience were studied. The data obtained from the semi-structured interviews were analyzed by the researcher with the content analysis method. In the results of the research, it was found that teachers use gamebased teaching to provide effective teaching, and thanks to this, they bring students to the lesson, provide active participation, and make the lesson easier to comprehend. The findings of the study were discussed and interpreted in line with the relevant literature. Finally, the results of the research were summarized, and suggestions were given to experts and researchers.
Eğitim Programları ve Öğretim - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bengi Sonyel
Keywords: Thesis Tez; Eğitim Fakültesi; Eğitim Programları ve Öğretim; Eğitim ve Öğretim--Oyunlar--Eğitsel Oyunlar; Oyun ve Öğrenme; Eğitim; Öğretim; Öğrenme; Oyun; Oyun Temelli Öğretim; Öğrenci Merkezli Eğitim