İşimisev(m)iyorum: Fast-food Sektöründe Çalışanların Online Yorumları Üzerine Bir İçerik Analizi - Topçu, Mehmet (Doğu Akdeniz Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma, dünyanın öncül fast-food zincir işletmesi olarak McDonald’s firmasında çalışan iş görenlerin paylaştığı çevrimiçi incelemelere odaklanarak çalışanların iş deneyimlerini ve iş memnuniyet derecelerini anlamayı amaçlamaktadır. Diğer bir deyişle, iş memnuniyetlerini etkileyen ana temaların bulunmasının ardından, hangi temanın olumlu ve olumsuz değerlendirmelerle bağlantılı olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Amerikan seyahat web sitesi olan Glassdoor’daki çalışanlar tarafından paylaşılan online yorumları incelemiş ve içerik analizi (nitel) kullanılmıştır. Çalışma için derlenen toplamda 6,170 çevrimiçi yorum, Leximancer 4.5 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, McDonald’s çalışanlarının deneyimlerinin tanımlarında yedi tema üzerine yoğunlaştığını göstermiştir. Çalışmanın sonuncusunda, McDonald’s çalışanları çevrimiçi yorumlarında önem ve tekrarlama sırasına göre “iş” (çalışma iklimi), “yemek”, “maaş”, “personel”, “müşteriler”, “yoğun tempo”, “eğitim”, ve “iş-yaşam dengesi” temalarından bahsetmişlerdir. Çalışanlar olumsuz yorumlarında genel olarak “iş-yaşam dengesi” ve “maaş” temaları hakkında görüşlerde bulunmuşlardır. Bu çalışma, fast-food sektöründe hizmet sunan çalışanların sosyal medya bilgilerine dayanarak tecrübe ettikleri deneyimler hakkında faydalı bilgiler sunmakla birlikte, iş memnuniyetlerini etkileyen faktörleri karşılığı olarak hangi temanın olumlu ve olumsuz değerlerle ilgili olduğunu belirlemektedir. Anahtar Kelimeler: McDonald’s, Çevrimiçi içerik, İçerik analizi, Restoran, Hızlıyemek sektörü, Glassdoor

We explore a special case of electronic word of mouth that of employees' online reviews to study the determinants of job satisfaction. The goal of this study is to identify restaurant workers' work experiences and job satisfaction levels by highlighting the main themes in online reviews posted by Mcdonald's employees. It also seeks to determine which theme is related to positive and negative ratings after the themes have been discovered. The study employed content analysis to look at online comments made by employees at the American travel website Glassdoor (qualitative). Leximancer 4.5 software was used to derive the linkage and cooccurrence between job experiences in the online narratives of employees from Glassdoor.com. The findings of this research demonstrated seven themes in descriptions of airline travel experiences. These are “work” (work environment), “food”, “salary”, “personnel”, “customers”, “workload”, and “work-life balance”. Negative comments are linked with the “work-life balance” and “salary” themes. The results shed light into airline employees’ overall experiences based on social media information and facilitate the identification of the main themes linked with different satisfaction ratings. Keywords: McDonald’s, Online reviews, Content analysis, Fast-food industry, Glassdoor
Turizm İşletmeciliği - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2023. Eş-Tez Danışmanı: Dr. Mehmet Bahri Saydam ve Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun.
Keywords: Thesis Tez; Turizm Fakültesi; Hızlı Gıda (Fast Food) - Mc Donald's - Çalışanlar; Mutfak - Yemekler - Hızlı Gıda (Fast Food) Sektörü.; Fast Food Tüketimi - Beslenme; McDonald’s; Çevrimiçi içerik; İçerik analizi; Restoran; Hızlı yemek sektörü; Glassdoor