Yaşlılık ve Cinsel Sağlık - Temizkan, Emine; Atan, Senay Unsal (My University, 2023)
Yaşlılık doğal bir süreç olmakla birlikte, bu süreçte meydana gelen değişimler bireylerin cinsel sağlığını etkilemektedir ancak buna rağmen cinsellik ihmal edilmektedir. Günümüzde giderek artan yaşlı nüfusun bakım ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için cinsellik değerlendirilmelidir. Bu derlemenin amacı, yaşlılık dönemi ve bu dönemdeki cinsel sağlığa dikkat çekmektir. Yaşlıların sağlık gereksinimlerini karşılamak için yaşlılığın cinsel sağlık üzerine etkilerini bilmek önem taşımaktadır. Yaşlılık döneminde vücutta meydana gelen fizyolojik değişiklikler (menopoz, andropoz), kronik hastalıklar (kardiyovasküler hastalıklar, kronik akciğer hastalığı, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, inkontinans, pelvik organ prolapsusu, Alzheimer hastalığı, diğer demanslar), medikal tedaviler ve psikososyal faktörler (kaygı bozuklukları, duygulanım bozuklukları, uyku bozuklukları, yaşlı istismarı, şiddet) bireylerin cinselliğini olumsuz etkileyerek cinselliğin yitirilmesine değil, cinsel performansın azalmasına neden olmaktadır. Yaşlılıkta cinsel sağlığa, yaşanılan toplum ve kültürün inanışları da etki etmektedir. Yaşlılıkta cinselliğin sona erdiği veya ermesi gerektiği düşüncesi, yaşlıların cinsel sağlığa yönelik sağlık hizmeti almasını olumsuz etkilemektedir. Hemşireler tarafından hem gençlere hem de yaşlılara doğru cinsel bilgilerin verilmesiyle, toplumda yaşlılıkta cinsel yaşamın olmadığı konusundaki yanlış inancın değişmesi, farkındalığın artması, olumlu tutumun gelişmesi ve bu sayede yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin yeterli olması mümkün olacaktır. Hemşireler, yaşlıların cinsellikle ilgili riskli davranışlarını tespit etmeli, bakım gereksinimlerini karşılamalı ve konu ile ilgili araştırmaları artırmalıdır.
Keywords: Hemşire; Yaşlılık; Cinsellik; Cinsel Sağlık