Aile Destek Ölçeği: Faktör Yapısı, Güvenirlik ve Geçerlik Çalışmaları - Kaner, Sema (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, 2003)
Aile Destek Ölçeği (ADO) yetersizliğe sahip çocuğu olan anababaların sosyal destek algılarını ölçmeyim amaçlamaktadır Bu makalede ADO'nın faktör yapısı, geçerliği ve güvenirliği ile ilgili çalışmaların sonuçları özetlenmiştir Faktör analizi sonucunda duygusal destek, bilgi desteği, bakım desteği, yakın ilişki desteği ve maddi destek olarak kavramsallaştırılan 5 alt boyut bulunmuştur Hesaplanan test-yenıden test, ıkı yarım güvenirliği ve Cronbach Alfa güvenirlik katsayıları doyurucu düzeydedir Çokboyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile yapılan geçerlik çalışması ıkı araç arasındaki ilişki katsayısının anlamlı ve yüksek olduğunu göstermiştir Algılanan anababa desteğinin çocukların yaşlarına ve cinsiyetlerine göre farklılaştığı bulunmuştur.

Family Support Scale (FSS) ıs developed to mvestıgate the perceıved socıal suport of parents' wıth dısabled chıldren The aım ofthıs artıcle ıs to summarıze the results of studıes related wıth factorıal structure, relıabılıty and valıdıty of the FSS The results of factor analysıs ındıcated that the FSS had fiv e factors whıch were conceptualızed as emotıonal support, ınformatıonal support, caregıvıng support, ıntımate relatıons support and fmancıal support Accordıng to the results of relıabılıty studıes, the ınternal consıstency and test-retest relıabılıtıes of both total and subscale scores were quıte hıgh The crıterıon valıdıty study showed that the correlatıons between FSS and Multıdımensıonal Percıeved Socıal Support Scale scores were sıgnıfıcantly hıgh Perceıved parental support varıed by the gender and the ages of the chıldren
The file in this item is the publisher version (published version) of the article.
Keywords: Aile Destek Ölçeği; Sosyal Destek; Yetersizliğe Sahip Çocukların Anababaları; Faktör Analizi; Geçerlik; Güvenirlik; Socıal Support; Parents Of Dısabled Chıldren; Factor Analysıs; Relıabılıty; Valıdıty