Do women in top management have an impact on banks' profitability? the case of north cyprus - Özataç, Nesrin (My University, 2012)
Bu çalışma banka yönetim kurullarında kadın üyelerin olması ile finansal performans arasında bir ilişki olup olmadığını analiz etmektedir. Bu doğrultuda 2003-2009 yılları arasında KKTC ticari bankaları üzerine yapılan analiz sonucunda banka karlılığı (aktifler üzerinde getiri) ve yönetim kurullarında kadın sayısı arasında herhangi bir bir ilişki tesbit edilmemiştir. Diğer yandan, yönetim kurulu büyüklüğü ve karlılık ve de kadın sayısı arasında positif bir ilişkiye rastlanılmıştır. KKTC bankalarında yönetim kurullarında çok az sayıda kadın üye olması cam tavan sendromunu ortaya koyarken şube müdürlerinin %40 nın kadın olduğu görülmektedir. Analiz sonucu banka kadın şube müdürü sayısı ve banka finansal performansı arasında negatif bir ilişki tesbit edilmiştir. Sonuçlara göre üst yönetimde ve banka şube müdürü olarak kadınların banka karlılığında rolü olduğunu görebilmekteyiz.
Keywords: İşletme; Sosyoloji; Kadın Araştırmaları; İktisat; İşletme Finans