KRONİK KAS-İSKELET SİSTEMİ HASTALIĞI OLAN HASTALARDA YETERSİZ SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ YAYGINLIĞI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER - Aytar, Aydan; Tüzün, Emine Handan; Eker, Levent (My University, 2017)
Amaç: Yetersiz sağlık okuryazarlığının boyutlarının bilinmemesi, sadece sağlık çalışanları için değil tüm toplum için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu yüzden politikacıların bunu bir yatırım olarak görmesini sağlamak ve etkin kaynaklara hizmeti teşvik etmek gerekmektedir. Yeni ve farklı stratejiler geliştirmek için yetersiz sağlık okuryazarlığınının farkında olmak önemlidir. Bu çalışmanın amacı, yetersiz sağlık okuryazarlığı yaygınlığını belirlemek ve sağlık okuryazarlığının kronik kas-iskelet hastalıkları olan hastalarda sosyodemografik özellikler ile ilişkisini incelemekti. Yöntem: Çalışmaya çeşitli kronik kas-iskelet sistemi hastalıkları olan 423 hasta alındı. Sağlık okuryazarlığı düzeyi Tıpta Yetişkin Okuryazarlığı Hızlı Tahmini ve En Yeni Yaşamsal Bulgu anketleri kullanılarak ölçüldü. Katılımcıların bilişsel düzeyi Mini Mental Durum Değerlendirme Testi ile belirlendi.Sonuçlar: Tıpta Yetişkin Okuryazarlığı Hızlı Tahmini ile değerlendirilen hastaların yaklaşık % 17,3'ünde yetersiz sağlık okur yazarlığı olduğu belirlendi. En Yeni Yaşamsal Bulgu anketi kullanılarak değerlendirilen hastaların % 27,2'den fazlasında yetersiz sağlık okuryazarlığı ve düşük aritmetik beceriler olduğu bulundu.Tartışma: Kronik kas-iskelet sistemi hastalıkları olan kişilerde yetersiz sağlık okuryazarlığı ve aritmetik beceriler yaygındır. Bu durum ileri yaş, düşük eğitim düzeyi ve düşük bilişsel düzeyi ile ilişkilidir. Sağlık hizmetlerinde çeşitli stratejiler ile sağlık okuryazarlığı geliştirilerek tedavide daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri