MEZUNİYET AŞAMASINDAKİ ÖĞRENCİLERİN MESLEKTAŞLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN VE MESLEKİ BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ: PARAMEDİK BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ - Kaya, Ufuk; Guvenır, Meryem; Okcanoğlu, Tuğçe Balcı; Aykac, Asli (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, paramedik bölümünde okuyan öğrencilerin meslektaşları ve mesleki beklentileri hakkındaki görüşlerini belirlemektedir. Yöntem: Bu çalışmanın evrenini, 2018-19 ve 2019-20 akademik yıllarında mezun olma hakkına sahip öğrenciler oluşturmaktadır. Veriler, literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanan, üç bölümden oluşan veri toplama formu ile toplanmıştır. Formun ilk bölümü öğrencilerin tanıtıcı özellikleri hakkında 7 sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm, öğrencilerin meslektaşları hakkındaki görüşlerini iyi, orta ve kötü olarak ifade ettikleri 11 ifadeden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde, öğrencilerin mesleki beklentilerini belirlemek için ‘katılıyorum, kararsızım ve katılmıyorum’ seçeneklerini içeren 17 ifade (üçlü likert ölçeği) vardı. Veriler, %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 şeklinde, Statistical Package for Social Sciences programında analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmanın sonucunda öğrencilerin meslektaşlarıyla ilgili görüşlerinin ortalama puanı 19.17±3.30 (iyi) ve mesleki beklentinin ortalama seviyesi 33.16±1.58’dir (yüksek). Sonuç: Çalışmaya göre; öğrencilerin meslektaşlarına yönelik görüşlerinin ve mesleki beklenti düzeylerinin yüksek/iyi olduğu belirlendi. Öğrencilerin meslektaşları hakkında görüşleri iyi, mesleki beklenti düzeyleri yüksek olsa da aksini belirttikleri ifadeler olduğu da unutulmamalıdır.
Keywords: Beklenti; Öğrenci; Meslek; Görüş; Paramedik