Yenilebilir Böceklerin Tüketimine İlişkin Ürün Geliştirme Çalışması: Kriket Unu Örneği - Arıkan, Ersin; Altun, Özlem (My University, 2025)
Günümüzde meydana gelen hızlı nüfus artışı beraberinde gıda krizini getirmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda dünyadaki insan nüfusunun 2050 yılında 9 milyar olacağı ve gıda talebinin %70 oranda artacağı öngörülmektedir. Buna ek olarak kişi başına düşen protein oranlarında azalma meydana gelmektedir. Bu sebeplerle gastronomi yeni trendleri kapsamında alternatif protein kaynağı olan yenilebilir böceklere yönelme başlamıştır. Yenilebilir böceklerin protein başta olmak üzere besin değerleri oldukça yüksek, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Dünyada birçok insan günlük diyetinde yenilebilir böcekleri kullanmaktadır. Ancak ilerleyen yıllarda olası bir gıda krizinde tüm insanların gıda açığını yenilebilir böceklerden kapatacağı beklenmektedir. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde insanları teşvik amaçlı böcek ürünleri üretilmekte ve böcek çiftlikleri kurulmaktadır. Böcek yetiştiriciliği incelendiğinde, yenilebilir böceklerde sera gazı salınımının az olması, fazla araziye ihtiyaç duyulmaması, az su ve yem ihtiyacı olması gibi faktörler sayesinde sürdürülebilir özellik barındırmaktadır. Yapılan çalışmada belirli düzeylerde nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin aynı oranda yürütülmesi için her iki yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın amacı, insanların yenilebilir böceklere karşı algısını ölçmek ve tüketilebilirlik boyutunu saptamaktır. Çalışmanın verileri görüşme tekniği ve duyusal analiz tekniği ile elde edilmiştir. Geliştirilen ürünlerin besin değerleri BEBİS programı kullanılarak ölçülmüştür. Duyusal analiz testi 11-12 Haziran tarihlerinde Gazimağusa’da bulunan 15 katılımcıya gönüllülük esasına dayalı olarak yapılmıştır
Keywords: Sürdürülebilirlik; Gastronomi; Gastronomi turizmi; Yenilebilir böcekler