Türkiye’de Ağız Diş Sağlığı Politikası: Mevcut Durum Analizi - Özyavaş, Sinan (My University, 2018)
Ağız diş hastalıkları, bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar içerisinde yer alan, önlenebilirsorunlardır. Ancak, yüksek prevalans nedeniyle sağlık harcamalarında artışa neden olurlar.Türkiye’de ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda ağız diş hastalıklarına yönelik koruyucu önlemler,sağlık otoriteleri tarafından gereken ilgiyi görememektedir. Buna karşın, WHO ve FDI gibi küreselpaydaşlar yayınladıkları raporlarla dikkatleri bu noktaya çekmeye çalışmaktadırlar. Ayrıca, OECDve Avrupa Komisyonu ortak çabalarıyla çeşitli izlem platformları oluşturmaktadırlar. Bu çalışmada,Türkiye’de ağız diş sağlığı finansmanı, hizmet sunumu, insan kaynağı ve mesleki eğitim süreciirdelenmiş ve Türkiye’de ağız diş sağlığı politikasının mevcut durum analizi için ulusal veuluslararası sivil toplum kuruluşlarının konuyla ilgili görüşlerine yer verilmiştir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Genel ve Dahili Tıp; Diş Hekimliği; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri